ASKGRAVLUNDEN INVIGD I VITTSJÖ

VITTSJÖ. Utöver fika till besökare som smyckade sina anhörigas gravplatser var det även invigning av den nya askgravlunden på Vittsjö kyrkogård. Före denna högtid var det orgelmusik i kyrkan av Mats Lunnergård och dessutom var det sång av Mats Lunnergård och Sam Larsson innan processionen startade på väg mot invigningen av askgravlunden.

Processionen på väg till invigningen av askgravlunden på Vittsjö kyrkogård med John Sturesson som korsbärare.

Då processionen kommit på plats med John Sturesson som korsbärare förrättade kyrkoherde Carl Olof Danielsson invigningen av just denna plats. Askgravlunden är belägen på Södra kyrkogården och denna invigdes i sin helhet på Pingstdagen år 2005. Han läste valda bibelord i anslutning till högtiden som avslutades med unisona psalmen Härlig är jorden till trumpetmusik av Mats Lunnergård.

Invigningen förrättades av Carl Olof Danielsson med John Sturesson och Bengt- Arne Jönsson i bakgrunden.

Kyrkogårdsnämndens ordförande Bengt-Arne Jönsson informerade om de tidigare kyrkogårdarna i Vittsjö. Det är i år 100 år sedan Nya kyrkogården invigdes av församlingens dåvarande pastor August Nilsson. Fördelen med den nya askgravlunden är att kyrkans personal sköter underhåll och ansning, detta med fördel för anhöriga som befinner sig på avstånd. Dessutom kommer anslag att finnas på utrangerade gravstenar vilka som har fått sin viloplats här. Uppskattningsvis är det plats till omkring 4 000 urnor på platsen. Detta till skillnad från minneslunden där avlidna är helt anonyma. Se tidigare artikel om asklundgravplatsen!
Efter högtiden ställde de flesta besökarna sina steg mot kaffebordet där det bjöds på fika.

Top