Kört bil i 70 år, 63 år som medlem i MHF

MALA. ALF I MALA HAR 63 ÅRIGT MEDLEMSKAP I MHF MEN HAR KÖRT BIL I NÄRA 70 ÅR. År 1950 fick Alf Andersson i Mala sitt körkort för lätt motorcykel och samtidigt blev han medlem i MHF, Motorförarnas Helnykterhets Förbund. Det är 63 år som han varit medlem i denna organisation och för någon tid sedan fick han den symboliska utmärkelsen för sitt långa medlemskap. En medlemsnål.


Alf Andersson med sin utmärkelse för medlemskap i MHF under 63 år.

Officiellt har Alf varit motorförare sedan 1951 då han fick sitt första körkort men det är inte riktigt hela sanningen. Redan som elvaårig började han köra lastbil i sin faders grustag i Mala men detta är preskriberat sedan lång tid tillbaka! Gamla garvade yrkesförare fick till sin häpnad se när skolgossen klarade av fastkörning där de själva inte klarade av att ta sig ur den utsatta situationen.

Bilintresset fanns tidigt och redan som 14-åring började han som lärling på Malte Nilssons bilverkstad i Vittsjö och där stannade han tills han fyllde ”bil”! Intresset gjorde att han själv började reparera bilar och byggde sig en bilverkstad 1956. Verksamhet hade tidigare funnits med faders cementgjuteri som då byggdes om till bilverkstad. Som mest hade Alf fem anställda i sin verkstad. Numera är han ensamföretagare och tillbringar några timmar varje dag i verkstaden med sitt stora intresse, bilar.
Bilkörkortet vållade inga bekymmer då Alf hade mångårig vana bakom ratten i grustaget. Förarbevisen ökade och då Alf klarade av busskörkortet fick han automatiskt kompetens att köra lastbil. Därmed var hela registret fyllt från lätt motorcykel till lastbil och buss.
Alf berättar att då han skulle göra prov för busskort ställdes ett glas med vatten på den inbyggde motorhuven vid sidan av föraren. Skvalpade det över från glaset blev det inget busskort! Det gick bra denna gång också, betydligt bättre än att köra bil med motorcykelkörkort!
I Skåne är det endast omkring tio medlemmar som fått denna utmärkelse för 60-årigt medlemskap. Ebbe Persson har också erhållit utmärkelsen för 60-årigt medlemskap i MHF.

Arbetet har tagit sin tid varför Alf inte har tillhört de allra flitigaste besökarna vid MHF:s samlingar men i yngre dagar deltog har i flera orienteringstävlingar med bil som MHF arrangerade.

60-års utmärkelsen i förstorat utförande.

Med sitt stora intresse för bilar var det han som var förare medan någon kamrat fick ansvaret för kartläsningen som inte Alf behärskade lika bra!
Alf håller sig i kroppsligt trim genom att arbete med bilar trots att han kunde levat pensionärsliv i snart 15 år! En kombination av detta är kanske inte helt fel.

Top