KYRKLUNCH MED BRODERI OCH SOPPA

VITTSJÖ. Kyrklunch med broderi och därtill smaklig morots/skinksoppa var ingredienserna vid samlingen i församlingshemmet.  Gästmedverkande var Berit Hansen som föreläste om ”Skånskt yllebroderi” med inlägg av humoristiska händelser.


Berit Hansen visar upp ett prov på Skånska yllebroderi.

Samlingen inleddes med sång av nyetablerade ”husbandet” under ledning av Mats Lunnergård innan dagens rätt, delikat soppa serverades med kaffe och kaka till dessert.

Bertil Hansen berättade att hon fick ta det ”som blev över” vid sina studier och det blev då allmogebroderier, en specialstudie i Markaryd. Nuvarande länet Skåne kan inte sammanfattas i yllebroderier då det är stor skillnad på Kristianstads- och Malmö län. Bland annat gällde det färgning av ull där Göinge växtfärger inte ger samma kraftiga nyanser som många hade önskat.
De flesta broderier har en brist på blå färg då denna nyans var och är svårt att uppnå önskat resultat vid färgning med växter. Föreläsningen var kryddad med historia och historiska händelser sedan lång tid tillbaka. Berit Hansen visade sig vara en bra berättare och föreläsare och hon tackades med en bukett blommor innan husbandet avslutade.

Top