STORT INTRESSE FÖR BYGDETUR

 

VITTSJÖ. Sången i psalmen Härlig är jorden, ekade mellan brädstaplar och husväggar i Brunnshult då nära 50 resenärer i kyrklig resa stannade upp för fikapaus. Detta var första utfärden i en annorlunda verksamhet inom kyrkans hägn och kommer sannolikt att följas av likande arrangemang med Bygdetur på hjul! Arrangör var Vittsjö församling och guide under resan var Ebbe Persson.

Några av resenärerna i Bygdeturen samlade vid fikapaus.

Avsikten var att församlingens boende skulle få ytterligare kännedom om egna bygden, boende, aktuella, historiska platser och händelser. Information lämnades om ”flygplansfabrik” i centrala Vittsjö där också ett ”mossaspår” passerade på väg till  torvströfabriken. Den ursprungliga platsen för ”Korsahåla” passerades innan fikapaus skedde vid Bernes Service i Brunnshult. Där lämnades information om luftbevakningstornet där ”tornsvalor” skötte bevakningen. Ett gammalt foto gav ”svart på vitt” att tornet hade funnits på platsen.

Efter fikapaus sjöng deltagarna psalmen Härlig är jorden och Carl- Olof Danielsson framförde tack från resenärerna till organisatören av resan och överlämnade present. I bussen lämnades vidare information om ”Brunnshulta Kristen” som byggde sågverk och kvarn med drift av vattenkraft. Moderniseringen fortsatte med Kristens son Anton som 1928 byggde ett kraftverk vid industriplatsen. Ledningar drogs till ett par bostäder och finessen med det hela var en vev i sovrummet och med en vajer till dammen kunde dammluckorna regleras och därmed ljusflödet!  Kraftbolaget avvecklades 1946.

Resan fortsatte via Hästhult till Boalt där några minuters uppehåll skedde och information lämnades om legendariska lantbrukaren, veterinären och systern Hulda om hennes livsgärning bland befolkningen. Under färden passerades ”högre allmänna läroverken”, skolorna i Hårsjö och Hultatorp.

Färden avslutades efter besök i tio landsbygdsbyar med Jonny Wehlin som bussförare. Samtliga resenärer uttryckte sin önskan om ytterligare ”Bygdetur på hjul” och nästa tur är under planering. Meddelande om denna sker bland annat i ”Kyrknytt” och vittsjobjarnum.nu.



Top