NIO ELEVER PREMIERADES I VITTSJÖ

VITTSJÖ. För första gången sedan 1924 delades det ut nio premier från Stephens fond i stället för testamentatorns önskan om sju premier. Det var elever i årskurs sex som genomgick test i sina inlärda kunskaper. Svaren var så identiska att tvåorna i historia och geografi fick dela på andra platsen. Före provet städade eleverna upp donatorns moders gravplats och planterade ett blomster.

De nio mottagarna av premierna ur Stephens fond samlade vid donatorn moders gravplats. F v Felicia Glimmergård, Nathalie Cederfelt och Maja Storm som fick premier i matematik. Hanna Sixten, Zeë Roe och Pleun Saarloos som fick premier i historia. Albin Karlsson, Hugo Nevhage och Afina Safina  som fick premier i geografi.

Premierna kom från Theodor Stephens fond. Theodor föddes 1844 i ett synnerligen fattigt torp i Snärshult. Han såldes som 13-åring på auktion till lägstbjudande, en skräddare från Gundrastorp. Efter en ömhetsbetygande kram med en piga straffandes han och rymde under natten sedan han hotats med mer straff. Han var helt anonym för sin moder tills år 1876 då modern fick besök av den redan då förmögne Theodor. Han hade till en början varit tolk i Kina men blev så småningom Brittisk konsul i Hankow i Kina.
Vid sitt andra besök i Sverige på 1890-talet inköpte han en villa vid Kyrkovägen där hans moder fick en drägligare tillvara än i det fattiga torpet. Theodor reste tillbaka till Kina efter ett år i Sverige. År 1900 avled hans moder och blev begravd på kyrkogården där Theodor lät resa en fin gravvård. Theodors far avled redan då sonen var sju år och är begravd på samma plats som sin hustru.
Theodor Stepens avled i Kina 1923 och är begravd i Hankow. Före sin bortgång upprättade han ett testamente över sin ansenliga förmögenhet.
En del av Theodors förmögenhet skulle tillfalla elever i årsklass sex i Vittsjö skola. Donatorn var angelägen att alla skulle klara av de fyra räknesätten vilket var förutsättningen för erhållande av premie. Första premien blev i år 2 000 kronor, andra premien 1 500 kronor och tredje premien1 000 kronor. I år fick andra premien i historia och geografi delas mellan två elever varför premiesumman blev 750 kronor.
Frågorna till provet hade sammanställts av Per Bengtsson och som kontrollanter från sociala myndigheten fungerade Annelie Cederberg och Robin Gustavsson.

Top