Nationaldagsfirande vid Gåsadammen

VITTSJÖ. Som traditionen bjuder firades Sveriges Nationaldag vid Gåsadammen även i år. Marianne Svensson från hembygdsföreningen höll på ett trevligt sätt i programmet.

Med blockflöjtsorkestern i täten anlände fanborgen på utsatt tidpunkt klockan 15. Många barn och föräldrar, nästan alla med små svenska flaggor fanns också med i tåget.
Först ut på scen var blockflöjtsorkestern.

Solen strålade över den samlade publiken och det kändes verkligen att sommaren är på väg då ungdomarna spelade ”den blomstertid nu kommer”. Den duktiga gruppen fortsatte att framföra ytterligare flera melodier.

Årets nationaldagstalare var Gösta Kållberg. Gösta berättade om hur han och hans familj upplevde Vittsjö då de flyttade hit för 50 år sedan. Han mindes den värme som tidigt mötte dem som nyinflyttade. Gösta berättade om sin tid i Vittsjö kommunstyrelse.

Det hände en hel del positivt även på den tiden. Då det blev aktuellt med kommunsammanslagningar -74, var man snabb med att investera i just orten. Det var så Vittsjö Medborgarhus kom till. Gösta pekade på vikten att ta hand om det vi har, så detta inte går förlorat. Det är viktigt att vi listar oss på vårdcentralen, att vi använder vårt bibliotek, att Medborgarhuset fortsatt nyttjas till olika aktiviteter, att vi fortsätter att handla på ICA mm. Vi var många som var entusiastiska då tågen åter skulle stanna i Vittsjö. Det vi inte tänkte på var att detta blir till nackdel för boende mellan tågstationerna eftersom bussförbindelserna dras ner. Gösta avslutade med att stadfästa ett epitet för orten, ”Vänliga - Vackra - Vittsjö”.

Publiken bjöds på fantastisk musikunderhållning av gruppen Lundstedt/ Forsell, så vackert. Gruppen framförde bland annat Dan Anderssons ”tiggarn från Luossa” och Mikael Wiehes ”Det här är ditt land”, samt också en egenkomponerad visa ”håll min hand”.

Vittsjö skolorkester som dagen till ära kallade sig Vittsjö blåsorkester framförde flera stycken. Då Marianne tackade orkestern uttryckte hon bland annat, -så duktiga ni är, ni måste bara fortsätta att spela.

Kalle- präst avslutade firandet genom att bland annat peka på flera fördelar som vi kanske inte alltid tänker på. Visst är det kul att Sverige just vunnit VM i ishockey, att Sverige stått som värd för Eurovision Song Contest men en stor fördel som vi kanske inte alltid tänker på är samtidigt vår svenska mångfald.

 

Top