VITTSJÖ UNDER BEREDSKAPSTIDEN.

Skriv ut

VITTSJÖ. ”Vittsjö under beredskapstiden” var ämnet den förre journalisten Ebbe Persson med signaturen ”Epe” hade valt att berätta om vid Sopplunchen på Församlingshemmet i Vittsjö på torsdagen. Soppan som serverades till det fasila priset 40 kronor kallas i kokboken ”Världens godaste soppa”. Kockorna hade gjort ett gott jobb eftersom undertecknad fann den vara mycket god.  Ett annat omdöme löd ”den hade en vacker färg”.
Dagens överskott går till Syriens barn. Vi bjöds även på smäktande pianomusik och sång av herrarna Mats och Sam. Det är alltid välljudande när de båda musicerar.

Ebbe inledde med att citera Per-Albin Hansson när han 1940 meddelade nationen att ”Vår beredskap är god”. En sanning, visade det sig, med många brister.
Förberedelserna för att kunna genomföra ett försvar av Skåne visade Ebbe med ljusbilder.
Det fanns en s.k. Per-Albin linje antingen mellan Landskrona, Höör och vidare mot Österlen eller också låg den här uppe i Göinges skogar. Kusterna runt hela Skåne var dock fyllda av tusentals kanonvärn och liknande anläggningar. Samma gällde i vår närhet. Ebbe antar att befälen över våra försvarsförband hade mannarna att gräva värn och förbereda för sprängningar av broar på för oss förståeligt naturliga ställen men också på platsser som, så här i efterhand, är mindre begripliga för oss.
Ämnet är omfångsrikt och Ebbe kommer säkert att återkomma då han gärna vill förmedla vad han forskat fram under några årtionden. Intresse för en fortsättning tror jag finns.  

I betraktelsen, som följde efter Ebbes berättartid, framförd av Kyrkoherde Carl-Olov, var ämnet symptomatiskt nog ”Vår beredskap är god”. Dock var det helt olika sorters försvar herrarna åsyftade.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats och Sam musicerar.