ALWÅ PÅ HOLMATORP

HOLMATORP. Vem var Alwå? Alwå på Holmatorp i Vittsjö verkar kanske mer bekant. För många i närområdet var Anders Alwå ganska anonym men inom Sverige och stora delar av övriga världen var han känd. I god tid skrev han ner sina memoarer i boken ”Att förtjäna saltet till vällingen”. Där beskriver han sitt liv från födsel på Skedalahed 1914 till sitt innehållsrika liv till 1984.

 

Anders Alwå vid sitt smultronställe Holmatorp där han trivdes.


Anders Alwå började sin verksamhet som postsorterare och springpojke i Halmstad. Han avancerade till lagerbokhållare och saltbäraren från en skuta i Halmstad hamn som prov. Utan ersättning.

Anders Alwå startade företaget Kåkå som var ledande inom bageribranschen som också var det första företaget som satsade på djupfrysta livsmedel.

År 1958 förvärvade han torpet i Holmatorp i Vittsjö socken som bestod av ett mindre boningshus samt en areal på 6 000 kvadratmeter tomt. Efter hand tillköptes fler fastigheter och arealen uppgick till närmare 1 000 tunnland(500 hektar). Skogen var Anders Alwås stora intresse sedan han lämnat affärs- och företagslivet bakom sig.

Naturen och skogen var Anders Alwås stora liv och intresse. Med tiden anlade han på de nyvunna domänerna omkring 50 kilometer bilvägen på området. Varje bilväg hade namn från orten. Dessutom anlade han nära 20 dammar, större eller mindre men de flesta hade en liten ö i mitten som en säker plats för djurlivets häckning. Vattnet i några av dammarna kommer från områdets ”hälsokälla”. Denna hälsokälla är omtalad sedan slutet av 1600-talet.

I naturvården ingick även jakt och det nerfällda bytet hanterades i gårdens egen slakteri samt förvarades i gårdens egna fryshus. Naturligtvis fanns det en privat golfbana på Holmatorp.

För sina insatser i skogsskötsel tilldelades han minst två medaljutmärkelser som han uppskattade mer än Vasaorden! För framtiden gallrades hela domänen i början av 1990-talet. Allt skulle vara perfekt för nästa generations övertagande. Så blev det inte utan hela egendomen såldes till en tysk köpare men Alwå ställde krav på köparen som skulle ha samma skogliga intresse som han själv. Alwå kunde dra sig tillbaka nöjd med sina två livsverk: KåKå och Holmatorp. Trots sina framgångar med kontakter över hela världen höll sig Alwå på jorden och var du och bror med alla.

Top