Jul i Danmark

GUNDRASTORP. Julen börjar traditionellt lillejulafton med att julgranen kläs.
I gamla dagar var det de vuxna (pappan! – mamma hade tillräckligt att göra i köket), som klädde granen, och inga barn fick se denna innan dörrarna till "fina rummet" öppnades, och granen stod där i all sin glans med tända ljus. Idag är de flesta barn med och klär granen.
På toppen sitter en stjärna och på grenar hängs flätade hjärtan, strutar, stjärnor, julgranskulor, glitter och danska flaggor.
Under granen ligger vackert inslagna julklappar.

Men innan den stora högtidsstunden hade det varit en lång dag, särskilt för barnen . Idag går det lättare med Disneys julshow.
På eftermiddagen julafton går familjen till gudstjänst. Kyrkan är alltid fullsatt, för julen kan liksom inte börja, innan man har hört julevangeliet och sjungit de traditionella julpsalmerna. Det finns 5-6 psalmer, som man alltid växlar mellan, och man sjunger alla verserna.

Efter gudstjänsten dricker man kaffe med traditionella julkakor (pepparkakor, vanilj-kransar och klenätter), sedan är det dags för julmiddagen.
Anka, gås eller fläskstek med krispig svål har förmodligen länge sjudit i ugnen.
Rödkålen är kokt, ”brun potatis” (små kokta sockerglaserade potatis), kokta halva äpplen med vinbärsgelé och anksås serveras till.
Julbordet är vackert dukat med julgrupper och ljus, och alla – utom barnen – äter med god aptit.

Barnen väntar på desserten, ris a la malta, för däri finns det en mandel. Får du den i din portion – och det finns inga gränser för hur mycket man kan pressa ner – finns det en mandel gåva.
I gamla dagar var det alltid en marsipangris.

Sedan är det dags att tända alla ljusen i granen som sedan strålar i all sin glans.
Alla tar varandra i hand och dansar runt granen, medan man sjunger traditionella julpsalmer  – även om du har sjungit dem en gång tidigare samma dag! Det avslutas med några julsånger, som alla också kan utantill. Dessa har under hela december repeterats i både skolor och förskolor.
Nu är dags för alla julklapparna. Det är mycket olika från familj till familj hur de delas ut och efter det kan alla andas ut och slappna av!

Förutom förstås den upptagna hemmafrun, som måste tänka på juldagens jullunch.
Den är naturligtvis också förberedd långt innan och ligger i frysen.

Sill, ägg och räkor
Sylta med senap och rötbetor
Stekta fiskfiléer med remouladsås
Mørbradbøf med stekt lök och god sås
Köttbullar med rödkål
”Fläskesteg” med inlagd gurka
Äpple fläsk
Ost
Fruktsallad.

Efter detta, kaffe med kaka och konfekt.
Är man mycket hungrig, serveras ofta klar kycklingsoppa med kött och klimp.

Sedan återstår Annandagen där man, om det finns några ljus kvar på julgranen, tänder dom och bara sitter och njuter av lugnet.

 

Top