TRÅNGT VID JULBÖNEN I KYRKAN

VITTSJÖ. Julbön har förrättats i Vittsjö kyrka på Julafton under mer än ett halvt sekel. Så var det även i år och sällan har det varit så trångt om sittplatserna som i år. Utrymmen på läktarna fick användas för att bereda alla plats. Helgedomen var smyckad med granrisklädda bågar i mittgången och i fönstren fanns även levande ljus i granrissmyckad ställning.


Sam Larsson och Fanny Pålsson som
medverkade under Julbönen i Vittsjö kyrka.

Under triumfbågen fanns den gamla ljuskronan, troligen från 1500-talet. Denna ljuskrona togs ner 1862 och förvarades på kyrkans vind till 1987 då den åter togs i bruk- Denna klenod har lyst upp kyrkan under alla julhelger sedan dess.
Årets Julbön inleddes med psalmen Nu tändas tusen… John Sturesson läste julbetraktelse och Vittsjöfödda Fanny Pålsson sjöng till ackompanjemang av Mats Lunnergård. Fanny Pålsson och Sam Larson sjöng en sång om Halleluja innan församlingen fick möjlighet att unisont sjunga Stilla natt. Efter predikan av Carl- Olof Danielsson sjöng Fanny Pålsson, Mats Lunnergård och Sam Larsson ”Jul, Jul strålande jul”.
Traditionsenligt togs det upp kollekt till IM varefter ytterligare sång framfördes. Högtiden avslutades med att sångartrion sjöng O Helga natt.


Den 500-åriga, numera renoverade ljuskronan
spred sitt ljus i helgedomen under Julbönen

 

Top