Flyktingarna, våra nya vänner i Vittsjö

VITTSJÖ. Ralf Widlund, en av de drivande krafterna i den Resursgrupp som bildats i Vittsjö, för att på bästa sätt ta hand om de flyktingar som anlänt till orten, ger här en information om läget just nu.

Ralf berättar att idag finns 12 familjer, totalt 24 personer installerade på Trobeck. En mycket trevlig och ömsesidig kontakt med Vittsjös boende har redan inletts.

Efter den första informationen på Medborgarhuset i november, gavs alla boende i Vittsjö uppgifter att Migrationsverket har hyrt 38 rum på det gamla ärevördiga hälsohemmet Trobeck, där det kommer att placeras totalt 76 nya vänner.

Senare bildades en ”Resursgrupp”, bestående av 12 personer. Dessa kommer från Vittsjö GIK, Vittsjö-Bjärnum Rotaryklubb, Lions i Vittsjö-Bjärnum, Röda Korset, Smyrna, ELM-Vittsjö, Vittsjöbygdens EFS, ELM –Snärshult, Svenska kyrkan, ELM i Vittsjö och sjuksköterskan Saskia Titman i Vittsjö.
Den 3 december startades insamling av kläder, skor, leksaker och husgeråd som vi med Smyrnas hjälp har lagrat i deras källarlokaler. Det gick ut ett meddelande om att utlämning av saker sker på tisdagar och torsdagar kl. 14.00 – 16.00 och inlämning sker tisdagar och torsdagar kl. 16.00 – 18.00 samt på lördagar kl. 10.00 – 12.00.

Resursgruppen bjöd in de nya vännerna till ett möte på Biblioteket i Vittsjö den 12 december, där alla hade tillfälle att bekanta sig med varandra till kaffe och bröd.
Den 19 december bjöd byggmästare Göran Lind i Vittsjö samtliga nya vänner till sin bostad för en gemensam måltid och trivsamt umgänge som resulterade i mycket goda kontakter.
Den 20 december bjöd Amanda och Michael Roe vid Värdshuset Furuliden i Vittsjö samtliga nya vänner på en storslagen lunch där alla kunde välja stort urval av maträtter från en mäktig buffé. Efter lunchen delade Ralf Widlund ut nallar, skänkta av Odd Fellow Orden, till de 10 barn som kommit till Furuliden, detta blev mycket uppskattat.

Alla våra nya vänner uttryckte sin tacksamhet för allt som Resursgruppen har gjort för dem och önskade därför, med sina små medel, återgälda vad de har blivit bjudna. De bjöd därför in Resursgruppens medlemmar på en middag den 27 december i en ny lokal som erhållits på Trobeck. Kl. 18.00 hade det dukats för drygt 30 personer med alla tänkbara maträtter från länderna i mellanöstern och mellersta Asien.  Det var en underbar måltid med en gästfrihet som ej kan beskrivas då vi vet vilka ekonomiska resurser de nya vännerna har.

Ett antal medlemmar ur Resursgruppen och några tillkommande har bildat en utbildningssektion och kommer nu direkt efter helgerna att starta upp ett språkkaffé där våra nya vänner skall utbildas i det svenska språket i den nya lokalen vid Trobeck. Efter frågan om vilka av de nya vännerna som var intresserade av detta, så blev svaret ett rungande JA.

Under den månad som nu har passerat har vi i Resursgruppen kommit de nya vännerna närmare och blivit informerade om att det finns familjer vid Trobeck som kommer från Syrien, Palestina, Afghanistan, Pakistan och Albanien.
Vi ser mycket positivt på framtiden och inväntar nu de ytterligare familjerna, ca 52 personer som kommer till Trobeck i januari 2014.

Med byggmästare Göran Linds hjälp har nu monterats speciella hyllor i Smyrnas källarlokaler för att rymma mer av de inlämnade sakerna, vilket betyder att vi är väl rustade inför de nya vännerna som kommer i januari och som är i stort behov av kläder, skor, leksaker och husgeråd.
Den 31 december bjöds, våra nya vänner, såväl vuxna som barn, till Medborgarhusets sporthall där vi hade med oss kaffe med bröd som de flesta vuxna tog för sig av under tiden som barnen spelade innebandy, klättra de i rep m.m. och ett antal vuxna spelade fotboll mot ett mål. Våra vänner var synnerligen nöjda, tackade och föreslog att vi skall göra om detta.

Vittsjö-Bjärnum Rotaryklubb har ett mycket bra samarbete med Rotaryklubben i Hammenhög. De har nu närmare 200 flyktingar från 10 nationer. Hammenhögsklubben har tidigare genom pressen och SydNytt spridit budskapet att de behöver kläder m.m. Detta har nu gjort att de erhållit alltför mycket, varför de vill överlåta en hel del till Vittsjö Resursgrupp. I morgon reser jag tillsammans med 2 nya vänner till Hammenhög och hämtar ett stort antal kartonger, avslutar Ralf Widlund.

Top