Rapport från boende på Trobeck.

 

VITTSJÖ. Just nu finns 40 nya vänner, varav 13 barn, placerade i mindre lägenheter med självhushåll på Trobeck. Att notera är att Migrationsverket informerade oss från början att det skulle komma enbart främmande från Syrien, men för tillfället finns här vänner från Afghanistan, Albanien, Colombia, Irak, Iran, Palestina, Serbien och Syrien.

Eftersom våra vänner har olika  bakgrund, har svenskundervisningen delats upp i tre olika grupper med hänsyn till deras varierande grundutbildning.
Håkan Rilöv, Vittsjö GIK, svarar för en grupp. Här finns mest äldre välutbildade män. En av våra nya medlemmar i Resursgruppen, Torsten Nilsson inkommande president i Vittsjö-Bjärnum Rotaryklubb bidrog även i utbildningen.

Vi gick sedan till nästa plats där Håkan Arvidsson och Merete Karlsen svarar för undervisning av kvinnor och yngre män. Där deltog även vår nya medlem i Resursgruppen, prästen Staffan Örneskans. Han är mycket imponerad över det arbete som vi i Resursgruppen gör helt ideellt.

Efter detta blev vi inbjudna till en av vännerna Josef Raoof från Afghanistan, som bjöd på te och kakor och vi fick ta del av hans brokiga levnadsöde.

På vägen ut från Trobeck blev vi ytterligare inviterade till Hakan från Palestina, som är rullstolsbunden. Hans fru bjöd på kaffe och vi fick höra om hans speciella problem.

Eftersom deltagarna i språkundervisningen tillhör minst åtta olika nationer är det naturligtvis komplicerat med de olika språken men allt fungerar trots det mycket bra.

Framöver väntas det ytterligare ca 40 nya vänner.  Informationen från Migrationsverket är mycket knapphändig. Vi får därför endast ett meddelande om att nu har det kommit nya vänner till Trobeck.
Just nu har vi därför samlat på oss ett lager av kläder, skor och leksaker. Vi är dock i behov av husgeråd som t.ex stora kokkärl, stekpannor, uppläggningsfat, tallrikar m.m.  Alla dessa insamlade saker har vi placerat i Smyrna kyrkas källarvåning och i Församlingshemmet vid Vittsjö kyrka.

Top