VERUM GAV 10 030 KRONOR TILL UNGDOMAR I KIEV

VERUM. Det var så trångt i bänkraderna i Verum kyrka att en tornsvala inte fann någon sittplats! Det var ungdomarna från området från Kiev intill Tjernobyl som bjöd in till konsert i kyrkan där de visade förstklassig underhållning med sång och musik. Ett par sånger sjöngs på svenska, dock med knappast hörbar brytning.

För fjärde året var det kyrkan som arrangerade denna samling: ”Musik i sommarkväll” där ett 30-tal ungdomar från det drabbade området kom till en annan miljö under några veckor. Organisatören Rolf Tillman kände sig som hemma när han och gruppen kom till Verum där alla mottogs med glädje, för flera var det återseendets stund.

Ordet FRED var genomgående för ungdomarna som kom från krigsdrabbade landet i öster och naturligtvis inledde gruppen med att sjunga nationalsånger från Ukraina. Besökarna i kyrkan visade sin vördnad genom att lyssna stående i bänkraderna. En solist sjöng glädjesången Hosianna där också hela kören medverkade. Hela kören utförde gemensam bugning som tack för bifallet.
Vid förra årets läger var det en jänta som fick en nyckelharpa med sig hem som gåva. Efter tre dagars övning var hon solist i en kyrka med det nya instrumentet. Denna jänta framträdde spelande solo även i Verum. Vid följande triosång med kören tackade deltagarna med att visa upp var sitt rött hjärta som tack. Samtliga lägerdeltagare var försedda med gul/blå smycke på brösten som skulle symbolisera det ukrainska landets färger.


Rolf Tillman presenterade den internationella körledaren Alona och hon var även sångsolist vid ett trioframträdande med ”O store Gud”. Så var det dags för den ungdomliga kören att på ren svenska sjunga: Man ska leva för varandra. Ett extra bejublat musiknummer på fiol gjorde Anja som med enastående fingerfärdighet också spelade med ”hela kroppen”.
Mitt under konserten kom en tornsvala inflygande genom de öppna kyrkportarna och svävade runt bland kyrkans krucifix och änglar! Kvällsandakten hölls av Calle Präst och kollekten under sommarpsalmen uppgick till 10 030 kronor. Det var ett bra tillskott till lägerverksamheten som balanserar på runt 300 000 kronor.
Verksamheten med läger i Broby har pågått i 20 år och det är många ukrainska ungdomar som genom detta läger har fått en ny start i livet. Firandet av denna verksamhet sker vid en soaré i Broby den 16:e klockan 19. Dessutom blir det en soaré som avslutning på lägret tisdag den 22:e klockan 19.

Lägerungdomarna visade också sin tacksamhet i Verum genom att på svenska sjunga Jesus älskar alla barnen. Dessutom blev det välsignelsegång innan ungdomarna strömmade ut bland besökarna med ”nattinatti” kram till så många de lyckades komma i närkontakt med.

Top