Majestätisk ballong lyfte från Hårsjö

HÅRSJÖ. I strålande sol samlades ett antal äventyrslystna på en åker i det lilla samhället Hårsjö strax väster om Vittsjö. Två av deltagarna, Jan Svensson och Christian Telander hade just firat sina födelsedagar och fått ett lite ovanligt äventyr i present. Det Jan och Christian tillsammans med 15 andra skulle få vara med om var att få flyga Ballong.

På plats fanns Henrik Holmkvist från företaget Ballong & Äventyr AB i Lund. En mycket erfaren ballongpilot som flugit i över 20 år och nu har över 1500 flygtimmar bakom sig. Henrik är dessutom Skånes enda flyginstruktör på just Ballong.

Äventyret startade med att Henrik berättade en del viktiga förhållningsregler inte minst inför den kommande landningen.

Därefter var det dags för de gemensamma förberedelserna. Det är en hel del som skall gås igenom med ballongen före en flygresa. Det var en imponerande syn att se de drygt 2.000 kvadratmetrarna tyg fyllas med varmluft för att sedan majestätiskt resa sig och veckla ut sig till en flygfärdig ballong. Vid det här laget var korgen en ganska bekant plats och alla kände sig tillfreds och tillrätta. Den tidigare nervositeten inför resan såg ut att ha lagt sig hos alla och nu var det istället förväntningarna som hade stegrats.

Majestätiskt reser sig ballongen mot skyn, seglar över den lilla byn Hårsjö och vidare västerut. Ett antal vänner, kvar på moder jord, har nu uppgiften att förflytta fordonen till platsen där ballongen så småningom kommer att landa.

Henrik hade förutspått en landning någonstans vid Våxtorp. Tänk vad denne rutinerade man skulle komma att få rätt. Vid Ålstorp strax utanför Våxtorp var våra vänner efter en fantastisk resa och helt odramatisk landning åter med fötterna på jorden.

Resvägen från Hårsjö till Ålstorp utanför Våxtorp

Nu var upplevelsen inte över i och med att ballongen sakta sjönk ihop. Två saker återstod nu, dels skall ballongen med alla dess tillbehör packas. Därefter kom flygningen att firas med lite  champagne. Sist men inte minst dubbades de nya ballongflygarna och var och en fick ett diplom som bevisar upphöjdheten. Säkert ett trevligt minne att hänga upp på väggen.

Top