SKOLMINISTERN GÅR I SKOLAN IGEN

VITTSJÖ. Celebert och välkommet besök i Vittsjö skola. På fredagseftermiddagen gästade vår utbildningsminister Gustav Fridolin sin gamla skola i Vittsjö. Det var klass 6 som hedrades med besöket. Klassföreståndaren Anneli Hämminen välkomnade och de 24 eleverna såg förväntansfulla ut. Att ministern besökte skolan är tack vare en företagsam flicka, Alice Åberg. Hon sände ministern ett brev med en inbjudan.

Den forne vittsjögrabben Gustav berättade gärna om sin tid på skolan och om olika lärare liksom upplevelser och upptåg. Han framhöll att det var en pratglad klass han vistades i under tiden i Vittsjö Skola. Att han var en skötsam skolgrabb utgår vi ifrån men en och annan fråga om hans tid i skolan var svårare att besvara. Svaret bör nämligen retuscheras. Det goda exemplet får inte pantsättas.

Frågestunden, som följde, var för en äldre man mycket intressant. Trettonåringarna ställde verkligen inga lätta frågor till ministern.
- Vad anser du om Sverige Demokraterna?
- Vem är intressantast att debattera med i Riksdagen?
- När blev du intresserad av politik?
Gustavs svar på den frågan blev att först i sexan väcktes intresset. Hur det gick till vet nog hela Vittsjös befolkning. Klassmorfar Jörgen Larsson bidrog med frågan:
-När blir IT ett ämne i skolan? En snabb och frågvis elev stack emellan med att på peka att Jörgen minsann bidrog med att utbilda i IT då tillfälle bjöds. Ministerns svar blev att det är ett negligerat ämne, som verkligen har plats på schemat. Idag är ändå mycket som behandlar IT inbakat i övriga ämnen? Det egentliga svaret blev att det kan, i framtiden, bli ett eget ämne med titeln IT-strategi.

Det var en mycket trevlig upplevelse att höra och se hur avspända och medvetna ungdomar formulerar och ställer sina frågor. Ämnena varierade och var väl genomtänkta. Som nybliven utbildningsminister bör det kännas stimulerande att genom ett väl planerat och intressant klassbesök få möta alerta och frågvisa elever. Det är en god upplevelse att ha med sig inför den svåra uppgiften att nydana vår skola.

Top