1 500 GRAVSTENAR PÅ VITTSJÖ KYRKOGÅRD

VITTSJÖ. Kyrkogårdarna är de avlidnas plats men kyrkogårdarna är också ständigt levande. Gravplatser och gravstenar försvinner och nya gravstenar kommer på de tidigare gravarna. Efter hand som ingen anhörig vill fortsätta ha ansvaret för och vårda respektive gravplats upphör gravrätten och gravstenen flyttas till annan plats för framtida bevarande.


BILD: Den äldsta bevarade gravstenen på Vittsjö kyrkogård.


Inskriptionen på denna sten lyder: Här under hvilar En öm och Dygdig Maka snäl samt husmoder. En hustru prydnad för sitt kiön. Det var lifstiden inspektorskan Dygdiga Bengta Rosenqvist Född Svenson Pärstorp. Född år 1767 och död i Snärshult den 20 december 1805. (reservation för feltydning av texten).


De yngre gravplatserna känner nog många till där nära anförvanter har sin viloplats. Här och var förekommer det allt som oftast nya blommor för att hedra bekant, släkting eller tidigare generation. Gravstenarna har olika utförande och även ganska olika inskription. Varje gravplats och gravsten har sin unika historiska berättelse. Mycket sådant har fallit i glömska men en del finns dokumenterat på ett eller annat sätt. De bortgångna har alla samma värde på en kyrkogård.

I Vittsjö finns de välskötta kyrkogårdarna inom ett område. Efter hand har kyrkogårdarna utvidgats vid behov och genom förutseende planering har det funnits tillgängliga utrymmen.
Den äldsta kyrkogården runt kyrkan benämns Gamla kyrkogården som efter hand utvidgades västerut till det som kom att kallas Nya kyrkogården som invigdes för sitt ändamål 1912. Säreget med denna invigning var att en begravningsakt hölls vid graven men gravsättningen fick vänta en stund tills kyrkogården blivit invigd av pastor August Nilsson. Markaryds sångförening sjöng och en grupp skolbarn ledde psalmsången. Därefter kunde kistan med den avlidne soldaten gravsättas. En mindre utökning av denna kyrkogård har skett västerut.


Västra kyrkogården invigdes 1963 och där finns fortfarande utrymme kvar till nya gravplatser.


Minneslunden söder om Västra kyrkogården invigdes 1990 och avskildes då från Västra kyrkogården. Stenen som anger namnet Minneslund har hämtats från kyrkans egen egendom. Invigningen förrättades av kyrkoherde Carl Erik Adolfson. Närvarande var också tidigare kyrkoherdar Sture Hallonsten och Hans Tykesson.
Södra kyrkogården invigdes för sitt ändamål år 2005 och högtiden förrättades av Vittsjöbördige kontraktsprosten Sten Johansson. Samtidigt invigdes det stora träkorset öster om Södra kyrkogården där också kyrkokören medverkade.


BILD: Askgravlunden är tämligen ny men ett
antal personer är dock gravsatta där

Top