SJU ELEVER DELAR PÅ 11500 KRONOR

Skriv ut

VITTSJÖ. Stephens fond har sedan 1924 delat ut premier till sju elever i sjätte årskurs i Vittsjö. Theodor Stephens var född i Snärshult under fattiga förhållanden. Efter en kort kärlekshistoria rymde han till Göteborg och tog hyra på en båt till England. Han avancerade snabbt och blev slutligen Brittisk konsul i Kina.

BILD: Per Bengtsson informerar eleverna om Theodor Stephens.

Bilden är exponerad innan eleverna tog bort ogräset på gravplatsen.
Vid en av sina två resor till Sverige köpte han en fastighet vid Kyrkovägen till sin fattiga moder dit hon flyttade 1890. Theodor återkom inte till Sverige men han testamenterade en del av sin stora förmögenhet bland annat till premier åt skolelever i Vittsjö socken.

Även i år var det prov för erhållande av premier. För att hedra donatorns minne samlade rektor Per Bengtsson eleverna vid donator moders gravplats. Rektorn gav en minnesbild av donatorns levnad och blommor lades ner till minnet. Theodor själv är begravd i Hankow, Kina. Eleverna utförde en insats som inte tillhör dem. De rensade bort allt ogräs som fanns på gravplatsen.
Enligt besked från förvaltare av fonden skulle skötsel av gravplatsen ske genom avkastning från fonden. Någon sådan åtgärd har inte utförts de senaste åren sedan Hässleholm kommun tog hand om förvaltningen. Genom permutation är testamentet ändrats. Pengarna i den permuterade fonden beräknas vara slut nästa år. Vad händer sen?

Provet för eleverna bestod av kunskaper i matematik, geografi och historia. Socialnämnden har utsett två provförrättare och dessa var Anneli Cederberg och Mikael Strömberg. Förutsättning att komma på premieplats var att alla räknesätten i matematik skulle klaras av. Faktum är att för flera år sedan hade ingen elev alla mattefrågorna rätt besvarade och därför delades inga premier ut! Donatorn var noga i sitt testamente då han ansåg att just räkning var förutsättningen att klara sig bra i livet! Därför var det tre premier i matte, två premier i geografi och två premier i historia. Per Bengtsson som sammanställt frågorna erhöll en gåva för sitt arbete.

De elever som klarade proven bäst i matematik var Hugo Svensson 2 000 kronor, Annie Grönros 1 500 kronor och Alice Åberg 1 000 kronor. Premie i geografi erhöll Emil Larsson 2 000 kronor, Elias Svensson 1 500 kronor. Premie i historia erhöll Gabriella Visser 2 000 kronor och Emmy Norman 1 500 kronor.
Efter provets fullgörande bjöds deltagarna på glass och spänningen steg ju längre det dröjde innan resultatet meddelades, Emmy Norman talade om att hon var svag i historiska ämnen men hade så bra resultat att det blev premie i alla fall. Pengarna kommer hon förståndigt att spara för framtida behov. Provförrättarna ansåg att över lag hade eleverna klarat sina uppgifter bra.

BILD: Sju glada elever samlade efter utdelningen av premier. Överst f v Hugo Svensson, Annie Grönros och Alice Åberg. Främre raden f v Emil Hansson, Elias Svensson, Gabriella Visser och Emmy Norman