MÅNGA BYAR HADE MIDSOMMARFIRANDE FÖRR

Skriv ut

VITTSJÖ. Det är tämligen vanskligt att sia om när firandet av midsommarafton egentligen började i Vittsjö. Troligen har denna sed börjat för minst ett par hundra år tillbaka. Då hade nästan varje by av någorlunda dignitet sin samlingsplats. Vid viktiga beslut långt tillbaka var det byfogden som kallade byn befolkning till samling genom byahornet.

För fem år sedan väntade dessa ungdomar på att musiken skulle ange dansen.

Då fanns en samlingsplats och då är sannolikheten ganska stor att det var även en samlingsplats för byns ungdomar på lördagskvällar, även på midsommarafton. Mer eller mindre självutnämnda spelmän fanns lite här och var.

Klart är emellertid att Hårsjö kristna ungdomsförening arrangerade fest på midsommarafton 1905. I Brunshult fanns festplatsen Rundehåla där det kan ha varit en fest- eller samlingsplats, kanske i början av 1800-talet. På den tiden fanns det fler bybor än i dag! Någon kilometer från Rundehåla fanns Trollehåla där det berättas att Nils Schubert i början av 1900-talet hanterade sitt enradiga dragspel och gärna sjöng med sin gälla stämma.
Endast någon kilometer från denna plats fanns Hästhulta vilställe som också var ungdomens samlingsplats. Namnet kommer från den tid då gående kyrkbesökare hade vilställe med lagom gångavstånd.

Kanske det offentliga firandet på midsommarafton tog sin början omkring 1940 då fest ordnades på Skansen. Församlingsprästen Hammar samlade ungdomarna till firande i Prästgården 1941. Sen tog prästen och ungdomarna sjövägen till Getahålan för en stunds lekar. Vid hemfärden samlades båtarna en bit från land och sjöng då Härlig är jorden, samt Fädernas kyrka. Detta firande fortsatte 1942 med samling i Getahålan där lekarna avslutades med aftonbön.

Under flera år framåt var det midsommarfirande i Getahålan med föredrag, mindre teaterföreställning, lekar och aftonbön fram till 1962.

År 1952 ordnades Midsommarfest för barn på Marknadsplatsen och 1955 var det tydligen midsommarfest först för barn och sedan för ungdomar i Getahålan.

Sedan 1963 har midsommarfirandet varit förlagt till Gåsadammsparken. Till en början intill dåvarande scen och sedan blev det förflyttning närmare Bäckabro där firandet nu har pågått sedan dess. Så även i år, där väderleken stundtals var tämligen rik på nederbörd.