INGRID THUVESSON STANNAR 51 ÅR PÅ SAMMA ARBETE

SKANSENHEMMET/VITTSJÖ. Tala inte om trotjänare utan att tänka på Ingrid Thuvesson, Skansenhemmet. Hade hon inte trivts med sitt ansvarsfulla arbete hade hon inte stannat på samma arbetsplats under 51 år! Ingrid Thuvesson slutade sin officiella anställning vid den lagstadgade åldern. Men, nu anlitas hon ofta då det är personalbrist på Skansenhemmet. Det blir då och då lite över 40 timmars arbetsvecka.


Efter arbetspassets slut kan Ingrid Thuvesson ta det lugnare.

Ingrid Thuvesson är född i Hörja och tillhör den livskraftiga släkten Kämpe med anknytning till Kämpeättlingen Anders Tufvesson (1705-1759). Ingrid har dock gift in sig som Thuvesson!
Efter ordinarie skolgång och realexamen började hon som vårdbiträde på Syster Annas sjukhem i Tyringe. Efter ett år på denna plats fick hon anställning på Skansenhemmet och där har hon rotat sig fast.

-Hade jag inte trivts med mitt arbete hade jag inte stannat kvar, säger Ingrid.

Då som nu var det inte enbart att hoppa in som vårdbiträde. Den första kurs som Ingrid genomgick var ålderdomshemsbiträdeskurs! På några veckor. Sen följde sjukvårdsbiträdeskurs för att få den rätta behörighet till platsen. Sen har följt ett par andra kurser som ingår i anställningen, bland annat psykologikurs. Vid den officiella anställningens upphörande tilldelades Ingrid guldmedalj för lång och trogen tjänst.

Numera finns Ingrid till tjänst om vakanser skulle uppstå. Det hände då och då att telefonen ringer klockan 06.30 med förfrågan om hon kan rycka in. Ja visst kan hon det och är på plats klockan 07 för en åtta timmars arbetsdag under dagtid. I bästa fall! Arbetstiden lördag-söndag är ganska flyktig. Jobbet pågår klockan 07.00 – 12.30 och fortsätter klockan 16.00- 21.00.

Nu under semestertid är Ingrid Thuvesson i tjänst tio nattpass på en månad. Hon är inte ensam utan det finns alltid två ur personalen som tar passet samtidigt. Under nattpasset går de ronden till varje boende tre gånger. Det kan bli avbrott i denna rond om någon av boende ringer på sitt larm som alla är utrustade med. Sen fortsätter ronden.

Dagtid börjar med väcka de boende till en ny dag på hemmet. En del behöver dagliga tvagningen och klädsel, några behöver hjälp med intagande av födan på morgonkvisten då det serveras gröt och eller smörgås .

Skillnaden är ganska markant från då till nu. Då var boende betydligt friskare och rörligare än under nutidens förhållanden. Skansenhemmet och andra liknande boende är i dag mer att klassas som långvård då boende ofta är mindre rörligare och behöver mer hjälp. Förr i tiden fanns det boende som mot en liten flitpeng bland annat hjälpte till med disk och andra göromål. Då, bekostade hemmet en del av det som tillhör dagliga behovet. Nu får respektive boende betala medicin och bland annat hygienartiklar. I stort sett betalar boende för mat och vård.

Förhållandens har blivit bättre efter 1991 då om- och tillbyggnad utfördes. Flera enrummare blev tvårummare och därmed minskade antalet vårdplatser från 32 till 20.

Som framgår är det många arbeten som skall utföras av personalen men Ingrid Thuvesson trivs och boende trivs med henne. Annars hade hon inte stannat på samma arbetsplats i 51 år!


En kort pratstund med Åke Cederberg tillhör dagsrutinen.


Ingrid Thuvesson vänder ryggen mot sin arbetsplats. Men bara för ett par timmar.


Vid köksarbete skall det vara godkänd utstyrsel.

Top