INFORMATION OM GAMLA GRAVPLATSER I VITTSJÖ

 

VITTSJÖ. Kyrkogårdsvandringarna borde kallas informationsvandringar vid gravplatser. Så är det faktiska förhållandet. Vid den 70:e informationen kom det drygt 30 besökare som fick information om flera gravplatser på Nya kyrkogården.

Några av de 30 deltagarna vid information om gravplatser.

Ansvarig för informationen var Ebbe Persson som poängterade att tidigare kyrkvaktmästaren Karl Gustavsson hade varit som ett uppslagsverk om uppgifter till gravplatserna.
Vid informationen från Karl Gustavsson för nära 25 år sen hade han all information lagrad i hjärnan. Det fanns ingen dokumentation nertecknad vid detta tillfälle. Han var kyrkvaktmästare 1938-1977. Han klarade ut informationen om alla gravplatser trots det var mer än tio år efter pensioneringen. Tack vare nerteckningen av den informationen finns det något att vidareberätta från nästan varje gravplats.

De första informationsvandringarna pågick under åren 1989 – 1996 då alla gravplatser hade besökts under denna tid. Information lämnades även över de gravstenar som som tagit från graven men förvaras på annan plats på kyrkogården. Tidsrymden för besök vid alla gravplatser är fem- sju år, beroende antalet vandringar per år.

Gruppvis blev det vidare diskussion om passerade gravplatser.

Årets information var den femte i ordningen för hela kyrkogården och beräknas vara slutförd om cirka fyra år! Vid lördagens information utfördes besök vid 75 gravplatser där det också kom fram tillägg till tidigare uppgifter. Det är viktigt att den som känner till något om de avlidna även talar om detta för mer komplett redovisning.
Ur kulturell synvinkel är det nödvändigt med information om avlidna församlingsbor. Om så inte sker finns risken att endast närmast anhöriga känner till. I detta tidevarv stannar inte barnen hemma och söker sig en utkomst. Fler flyttar i väg till andra orter och då är risken stor att minnet av den avlidne försvinner. Arrangör vid dessa informationer är kyrkliga församlingen.
Nästa information om gravplatser blir lördag den 18 juli klockan 10.30. Då planeras något färre gravplatser med information.

Top