Torfinnarna knep 3 medaljer i de Tjeckiska bergen

BJÄRNUM/ TJECKIEN. OK Torfinns klubbresa till Tjeckiska 5-dagars bjöd på riktig sommarvärme och fina placeringar från Torfinnarnas sida. Precis som O-ringen (svenska 5-dagars) som arrangeras i Sverige årligen, räknas alla 5 etappernas resultat samman.

Efter att ha utklassat sina konkurrenter under de fyra första etapperna tog Inger Glans hem guldmedaljen i klassen D65. Priset var en vas av böhemiskt glas samt en tårta som klubbmedlemmarna glatt mumsade i sig.

I D55A tog Agneta Erfors hem segern efter en lysande orienteringsvecka och även hon kunde förse klubben med fika på kvällen.

På herrsidan gjorde Urban Arnesson debut i klassen H60A och tog hem bronsmedaljen, endast 1 minut och 45 sekunder från andraplatsen.

Klockan 06:00 den 3 augusti packade 33 medlemmar från orienteringsklubben Torfinn in sig i en buss och åkte söderut mot Tjeckien och 5-dagarstävlingen Bohemia orienteering 2015. För att ge veckans orienteringsreslutat lite mera spänning hade ett quiz förberetts med ett flertal frågor om hur veckan skulle gå för våra löpare. Quizet avslutades med en utslagsfråga som handlade om hur många godkända tävlingsminutrar familjen Nilsson (bestående av 4 medlemmar) skulle få ihop under veckan. Här fanns det väldigt varierande svar, mer eller mindre genomtänkta. Segraren kröntes i samband med segrarfikan sista kvällen och en välförtjänt rosa flaska med ett spännande alkoholfritt innehåll delades ut.

Väl nere i Tjeckien möttes vi av ett chockerande varmt klimat där ett konstant intag av vatten var ett nödvändigt ont. Saltdepåerna fylldes i sin tur på genom enorma mängder chips. Vi bodde på ett internat i staden Novy Bor där svettiga tävlingskläder fick vädras om dagarna samtidigt som kallvattnet i duscharna utnyttjades flitigt. Morgnarna startade med frukost nere i matsalen. Därefter bar det av till tävlingarna som arrangerades dryga halvtimmen från internatet.

På eftermiddagarna gjordes det utflykter till bland annat badstranden, borgen Skalni hrad a poustevna samt till de olika glasaffärerna och ölbarerna. Kvällarna bjöd oftast på fika i grupprummet då traditionen "segrarna bjuder resten av klubben på fika" efterföljdes väl. Under fikastunderna skedde också en hel del hetsiga kartdiskussioner där tider och vägval jämfördes noggrant, det är ju trots allt tävling!

Under denna tävlingsvecka startade drygt 1´500 löpare om dagen från 29 olika nationer. Dock var den otroliga sommarvärmen mycket oväntad även för tjeckerna. Den fjärde etappen var varmast, där uppmättes 38 grader och det var en plågsam dag i tävlingssammanhang. Många drabbades av solstingsliknade symtom och fick avbryta tävlandet. Dagen efter, den sista etappen, var det dock något svalare och här fick vi hylla våra 3 prisjägare i klubben. Inger Glans vann överlägset alla dagarna och tog hem segern med 28 minuter före 2:an i klassen D65. Inger tror sig veta vad hennes fina placering beror på: Det var helt klart min sorts orientering denna vecka, en kontinental terräng med en relativt lättlöpt skog. Dessutom blir det mer spännande att springa när det dyker upp gigantiska raukar och grottor på banan. Inger gjorde bra i från sig alla dagar och hon anser att hon lyckades göra det perfekta loppet under den fjärde etappen, där hon vann med över 10 minuter: Det var mer orientering den dagen och jag hade bestämt mig innan för att jag skulle orientera säkert och springa rätt.

Två andra löpare som verkligen visade var skåpet skulle stå i veckan var Agneta Erfors som vann klassen D55A med god marginal och Urban Arnesson som förbluffade oss alla med sin tappra bronsmedalj i H60A. Förutom en bra slutplacering på tävlingen var Urban flitig som körde klubbmedlemmarna kors och tvärs genom Tjeckien hela veckan.

För Agnetas del var det envishet som avgjorde den fina placeringen. Den första dagen gick absolut bäst då hon vann med nästan 5 minuter: Första dagen går alltid bäst för mig vid denna typ av arrangemang. Sedan blir det en liten dipp i mitten på veckan som jag sedan tar igen i slutet då jag skärper till mig något. Agneta vann fjärde etappen och gick därmed ut med en ledning på 9 minuter inför sista dagen. Något som vi alla var imponerade över under veckan var de häftiga duscharna som bestod av slangar i taket på militärtält och kallvatten pumpades in via militära tankbilar. Det är ett stort steg framåt för tjeckerna då dusch sällan förekommer på tävlingar i andra länder än i Sverige.

En summering av Tjeckienresan är att den har stärkt klubbkänslan oerhört. En sådan här resa är guld värd för oss, sa Inger Glans lyckligt på vägen hem. Nu ser klubben fram emot att få hylla två nya klubbmästare som ska utses på Hässleholms tävling i Vedema på söndag, en dam och en herre.

Top