SOMMARKVÄLLSMUSIK MED OMÖJLIGA INSTRUMENT

Skriv ut

VITTSJÖ. Extra bord fick monteras upp i koret i Vittsjö kyrka. Anledningen var att familjen Hellgren från Värmland kom på besök med sina 35 olika musikinstrument. Musikaliskt fyrverkeri var motto för deras underhållande och överraskande föreställning. Vad sägs om musik från eltandborste eller musik från surströmmingsburk? Oöppnad! Årets sista sommarkvällsmusik kunde börja!

Familjen Hellgren låter tonerna ljuda i kyrkan.

Ensemblen bestod av Louise och Lars med döttrarna Hanna och Sara, alla med högtidskläder. Övriga familjemedlemmar i ensemblen var förhindrade att närvara av skilda orsaker. Inledningspsalmen var Saliga visshet innan instrumenten tvärflöjt och fagott lät stämmorna ljuda i helgedomen.

Det var ingen brist på gitarr men mor och döttrar iförda liknande marknadshattar hjälptes åt att spela på detta stränginstrument. Detta var något i djurväg då en av döttrarna symboliserade ett stillsamt husdjur.

Orten har på senare tid blivit mer internationell med olika språk med det var nog allra första gången som Davids herdepsalm deklamerades på värmländska! En sång från Kristina från Duvemåla lät ”Du måste finnas”. Efter bastuba kombinerat med flöjt blev det ett potpurri då många fåglar presenterades. Flinka händer och friska lungor blåste upp långa ballonger som snabbat fick modell av olika fåglar. Besökare som önskade en modell kunde erhålla sådan utanför kyrktrappan. En av döttrarna studerade för närvarande till tandläkare och givetvis blev det elektriska tandborstar som gav ett visst tandläkarljud! Den andra dottern i ensemblen studerade till läkare men någon skalpell visades inte upp!

Hanna och Sara sjunger vid sommarkvällsmusik.

Musiken ersattes då och då med solosånger från alla fyra medlemmarna i orkestern. Samtliga solister måste få högsta möjliga betyg. ”Förunderlig nåd” framfördes enligt amerikanskt manér då musikanterna hanterade sju instrument samtidigt och avslutades med lugn och stilla musik från munspel.
Störande inslag förekom den första delen av underhållningen då någon besökare inte hade stängt av sin mobil!
Även melodi från kände tonsättare Bach framfördes med tuba och tvärflöjt samt piano. Melodier med inslag av vatten forsade i helgedomen och givetvis var det en dusch som gav ljud från sig. Helt symboliskt lästes bibeltext om just vatten! Pelle Karlsson fanns med i repertoaren med ”Jag håller hans hand”. Stefan Dahlström höll kvällsandakten där han antydde att kvällens musikaliska underhållning kan vara en försmak av himmelsk musik.
Psalmen Bred dina vida vingar var planerade avslutningen innan Mats Lunnergård framförde offentligt, ärligt och välformulerat tack till familjen Hellström. Efter ihållande uppskattningsljud blev det extra solo med Jag lyfter mina händer. Ett uppskattat program i Musik i sommarkväll var slut och besökarna lämnade kyrkan för ytterligare samvaro utanför kyrkan i fin sommarkväll.

Dessa två besökare fick var sitt ballongdjur med sig hem.