SYFÖRENINGEN I HÅRSJÖ HADE GRAVÖL

Skriv ut

HÅRSJÖ. Det var gravöl i Hårsjö i går med sista samlingen med kvarvarande ”staben” i den anrika Hårsjö syföreningen. Den allra första auktionen med syföreningen hölls 1907 och den allra sista auktionen hölls 2015. Då var det den 110:e försäljningen sedan 1907. Under ett år var det två försäljningar varför det blev den 110:e försäljningen i år! Vid föreningens glansdagar (innan teve kom in i hemmen) var det en skara på 25 aktiva medlemmar. Säreget med denna förening är att det aldrig funnits varken styrelse eller ordförande!


De sista av staben inom Hårsjö syförening. F v Marianne Pettersson, Ulla Aronsson, Eva Johansson, Gunilla Bengtsson, Ann-Catherine Folkunger Svensson och Gunnel Jönsson.

Det enda val som har skett under gångna åren är val av kassaförvaltare. Den senaste förvaltaren av inkomna medel var Eva Johansson i Hårsjö. Under föreningens era har det funnits enbart fyra kassaförvaltare. Hemma hos Eva var det gravöl och därmed var all verksamhet avslutad med den gamla syföreningen. Då var det också beslut om till vilka ändamål årets intäkter skulle fördelas. De sammanslutningar som fick del av de sista pengarna inom föreningen var Trygg i Vittsjö, Hästhult Allmänna IdrottsKlubb, Kvinnojouren i Hässleholm och Brandvärnet i Vittsjö. Den femte mottagaren av gåvorna fördelades mellan Träffpunkt Linden och Teaterföreningen. Sammanlagt fördelades 21 845 kronor.

Vid föreningens första syföreningsauktion den 17 mars 1907 inkom omkring 229 kronor och 70 öre. Föreningen var och är helt neutral varför inkomna medel då fördelades bland annat till IM och Lappska missionen. Under senare år har fördelningen skett mer inom lokala verksamheter, till exempel EFS och Svenska kyrkans olika behov.

Hårsjö syförening 1992. F v Sara Jönsson, Kerstin Jönsson, Gustav Jönsson, Hjördis Svensson, Eva Johansson, Margit Olsson, Ingrid Nilsson, Ulla Aronsson,Anna Aronsson, Anna Hallberg, Mona Svensson, Ann- Catherine Folkunger Svensson, Dora Bengtsson, Elisabet Nilsson och Margareta Hallström. Åtta av dessa medlemmar finns inte längre.

Föreningen bildades sannolikt av ”lärarinna Karin”, Karin Bengtsson i Hårsjö. Sen dess har det liksom fortsatt av bara farten ända tills i år. ”Staben” tycker de har gjort sitt och visst har de gjort det. Medlemmarna i föreningen har samma symtom som alla människor: De blir äldre för varje år! De senaste åren har det varit Calle Präst som varit utropare av olika alster från sydda dukar till fågelholkar och oljemålningar. Högsta intäkten från en av auktionerna var drygt 27 000 kronor. Auktionerna har varit tämligen välbesökta då dessa samlingar också har varit hemvändarträffar. Tidigare boende i trakten har återvänt till sin gamla skola som uppfördes 1908. Den gamla skolan ägs och förvaltas numera av Hästhult AIK.

Hårsjö skola där syföreningsauktioner har hållits i mer än 100 år.

Vid ”gravölet” var det trevlig och uppsluppen stämning. Ingen verkade särskilt nerstämd av stunders allvar. Sannolikt kommer det framöver att bli träffar med ”staben” men utan föreningssnack. Ett par bidragande orsaker till föreningens upplösning var att eldsjälen Mona Svensson finns inte längre och att Calle Präst slutat sin tjänst i Vittsjö!

Hårsjö by finns fortfarande kvar trots nerlagd syförening.
Det känns bra att avsluta när det är som bäst tycktes allmänna åsikten vara. Även som landsbygden utarmas då en förening försvinner men det går nog ändå var kvinnorna överens om. Befolkningens antal håller sig tämligen konstant och förutsättningar finns att befolkningen kan öka i den lilla byn!
Kan det möjligen bli så att en ny förening med annan inriktning kommer att kläckas fram i Hårsjö?