Koltrasten blev Sveriges nationalfågel

Skriv ut

I februari arrangerade Sveriges Ornitologiska Förening en omröstning för att bestämma vilken fågel som blir Sveriges nya nationalfågel. Sedan dess har svenska folket haft möjlighet att rösta på sin favorit.

Sammanlagt deltog 75 000 personer i omröstningen. Det var egentligen aldrig något snack om saken när Koltrasten utsågs till Sveriges nationalfågel och därmed försvarade sin titel som den erhöll i en omröstning i Dagens Nyheter på 60-talet. Skönsångaren vann med flest röster - långt före skatan, som kom på andra plats.

Koltrasten är allmänt erkänd som den bästa sångaren i den svenska fågelfaunan. Fågeln är väldigt populär över hela landet. Kanske särskilt populär i Skåne län och Stockholms län, där den fick flest röster vid omröstningen. Detta enligt Sveriges Ornitologiska förening.

När man hör en koltrast sitta och sjunga en gråkall februari- eller marskväll. Då händer det troligen nånting inom oss. Ett första tecken på att en lång, lång vinter är på väg mot sitt slut och koltrasten förmedlar detta med sin sång. Det känns lite löftesrikt och hoppingivande när man hör en koltrasts sång.

Ett av koltrastens kanske tydligaste kännetecken är hur den skuttar fram över gräsmattan i jakt på daggmaskar. Troligen är det så, att koltrastens vanlighet och människonära liv har bidragit till segern. Koltrasten är en av arterna som gynnas av ett mildare klimat. Detta syns tydligt på dess spridning norrut i Sverige. Inom relativt snar framtid kan den därför finnas i hela landet.

Att koltrasten ska få samma uppburna status i Sverige, som den ”Vithövdade” Havsörnen har i USA är kanske mindre troligt.