LRF BJÖD PÅ TÅRTA OCH FILM

Skriv ut

VITTSJÖ. Lantbrukets folk samlades i Folkets hus. Inbjudare var LRF-avdelningen i Vittsjö som inbjöd medlemmar och andra lantbruksintresserade till filmkväll i Emmaljunga. Sammankomsten var uppdelad i fyra akter! LRF:s ordförande Jerry Olsson informerade om kvällens tidsschema.

Första akten gällde inmundigandet av smörgåstårtor i riklig mängd vid långborden.

Det blev inget bildsvep från Bondetåget till Halmstad. Därför publiceras denna bild från 1995.

Drygt 30 besökare blev underhållna med filmer från olika sekvenser i lantbrukets skötsel från tidigt 1900-tal till nutiden. Den gamla Munktelltraktorn med järnhjul moderniserades med gengasaggregat. Skörden av vall och sädesåker visade höstnad med lie och fram till dagens skördetröskor. Hästdragna sådana tröskor visades på film liksom traktordragna och slutligen självgående verk.

Intressanta sekvenser från uppfinnare av potatissprätt till ambulerade epatraktor med vedkap ingick i bildsvepen.
En av akterna under kvällen var fika och nästa akt var fortsatt filmvisning. Där fanns kvinnor som satt på den trebenta mjölkpallen och drog fram mjölk från korna. Givetvis fanns dagens mer moderna mjölkningsprocedurer. Några bildsvep visade ogräsbekämpning, då med hjälp av DDT!
Över lag var det intressanta filmer som visade lantbrukets utveckling från flåhacka till tallriksharv. Många skilda verksamheter som var förknippade med lantbruket kom fram på filmduken.