AUKTION MED 80 ÅR I EMMALJUNGA

Skriv ut

EMMALJUNGA. Den kombinerade försäljningen och 80 års firande i församlingshemmet började med sång. Det var Mats Lunnergård och Sam Larsson som sjöng bland annat adventspsalmer. Efter en serie verser fann Stefan Dahlström tiden vara inne med en kort information om församlingshemmets tillkomst.

Bruno Fredlund träffade gamla bekante Anna Persson

Bruno Fredlund fick tillfälle att informera hur hans fader, även han med namnet Bruno Fredlund intresserade sig för Emmaljunga. Denne Bruno Fredlund var komminister i Vittsjö och snart hade han väckt intresset i Emmaljunga. Kyrklig arbetsförening bildades och efter hand kom det in pengar. Församlingshemmet invigdes den 24 november 1935. Det var många minnen Bruno Fredlund drog fram från sin faders, Bruno Fredlunds gärning.

Stefan Dahlström höll en minikort andakt innan det var tid för kvällsfika med Karin Blank som värdinna.

Samlingen fortsatte med Jan Rosén som auktionsropare. Utbudet av saluförda varor kunde liknas vid en välsorterad lanthandel.Där fanns givetvis kärvar med fullgoda vippor av havrekorn. Ett antal smyckeskrin med olika träslag fann köpare sedan priset kommit upp tillräckligt.

Jan Rosén höll i klubban och tog emot budgivningen.

Budgivningen var det inga problem med. Var det någon gång lite trögt i portgången passade roparen på att höja. Ingen protesterade mot hjälpen! En nick betydde en tia och en huvudskakning blev det samma som en tjuga! Tilliten är stor i Emmaljunga. I stället för protokollskrivare fick köparen själv anteckna köp och pris. Efter auktionen fanns möjlighet att lämna fram sin talong med köpsumma samt betala. Betalning kunde även ske senare då det fanns kontanter tillgängliga! Därmed är det svårt att ange inkomna medel under kvällen. Uppskattningsvis kommer behållningen att bli något över 13 000 kronor.

Bland besökarna i församlingshemmet fanns Jonny Karlsson och Kristina Blomberg

Under året har det skett en del nymodigheter i bykyrkan. Intäkterna från förra auktionen har använts till förbättringar. Bland annat har inköpts en diskmaskin och nya gardiner. Renoveringar och friseringar har utförts där det varit av behovet.
Intresset för Emmaljunga församlingshem finns kvar framöver. Bykyrkan behövs!