SPÄNNANDE RÅNARJAKT

Skriv ut

VITTSJÖ. Yrket som journalist (spaltfyllerist) kan ofta vara ganska slentrianmässigt och monotont. Men där liksom inom andra sysselsättningar kan det plötsligt hända! Det var dagarna före julhelgen 1975 som blev helt annorlunda. Denna händelse var före mobilens intåg som var mans egendom. Som frilansjournalist försökte jag hänga med i utvecklingen och hade så kallad polisradio även i bilen. Dessutom hade jag kommunikationsradio både hemma och i bilen.

Första sidan i ortstidningen lördag den 20 december 1975.

Denna dimmiga kväll hände inget påkallat varför jag höll mig vid skrivarhörnan intill polisradion. Så kom meddelande att ett par män rånat en kvinna i Perstorp vid 22-tiden samt försökt med kupp mot en uraffär i Tyringe. En observant kvinna i Tyringe antecknade registreringsnummer på den misstänkta bilen som delgavs polisen. Gärningsmännen flydde i bil mot Hässleholm i tämligen tät dimma. Mötande polisfordon vände vid mötet med gärningsmännen. Vid rondellen i Hässleholm idkade de flyende vänstertrafik och polisfordonen hade svårt att hänga med i dimman. I polisradion meddelades att de flyende var på väg 117 norrut. Jag informerade frun när jag körde ut att ha både polisradio och komradion igång.

Jag körde söderut på väg 117 och vände vid Porrarpsvägen. Då jag passerade järnvägsstationen vid återfärden upptäckte jag den stillastående flyktbilen med rätt registreringsnummer. För säkerhets skull vände jag snabbt för att kontrollerar nummer. Samtidigt anropade jag frun som genast ringde upp polisen. Vid fortsatt färd förbi fordonet hörde jag i polisradion att polisen hade kontakt med min fru. Efter några tiotal meter kom den misstänkta bilen bakom mig med släckt belysning. Jag meddelade detta vid min radio och sekunden senare kunde jag höra mitt meddelande i polisradion! Tack vare min hustrus medverkan.

Den krockade Volvo vid Bäckabro.

Polisfordonens sirener började närma sig i den täta dimman. Meddelandet i min radio gick vidare att den flyende bilen körde in i vägräcket vid Bäckabro och en man lämnade springande norrut den krockade bilen. Flera polispatruller kom till platsen, även poliser från Småland. Hundpatrull sökte i omgivningen men utan resultat. En polisman ensam i sitt fordon frågade om jag kunde följa med på spaning eftersom jag kände trakten. Givetvis gjorde jag det. Efter en timmes sökande avslutades sökandet och jag tog min bil för att åka hem strax före klockan 02.

Då jag passerade dåvarande Trobecks pensionat stod en man på trappan. Samtidigt kom en taxi från Vittsjö och mannen hoppade in i denna. Jag ringde omedelbart polisen och meddelade händelsen. Strax kom gruppanropet i polisradion: Samtliga bilar till väg 117. Vid denna tid, omkring klockan 02 fanns endast tre polisfordon tillgängliga i Hässleholm. Två patruller stannande vid dåvarande T 4:s körplan medan ett fordon fortsatte norrut. Var försiktiga vi vet inte om mannen är beväpnad, ljöd det från polisradion. Poliserna mötte taxi med den misstänkte och vände. Vid detta tillfälle började taxiföraren att svettas. Samtliga taxiägare i Vittsjö hade nämligen fått meddelande att inte ta någon beställning under natten då en brottsling fanns på platsen, kanske beväpnad? Men det gällde pengar!
Vid T 4 stoppades taxin och den misstänkte anhölls senare. Taxiföraren kunde andas lugnt igen!

Denna händelse inträffade vid manuell brytning av tidningen. Dåvarande nattchefen hade lämnat alla sidorna till tryckning utom första sidan. Normal skulle alla sidorna vara klara för brytning klockan 0.30 men det var en så stor nyhet till första sidan att tryckpressarna fick vänta. Nyheten kom med dagens tidning, på första sidan. Följande utgivningsdag kom utförligare reportage.

Måndag den 22 december lämnades mer fullständig redogörelse för händelsen.

Visst kunde det hända spännande uppdrag: Kontakt med mördare. Bilstöld. Efterlyst biltjuv greps i telefonkiosk. Bankrånare jagades i Småland, o s v.
Skrivandet finns kvar i fingrarna och numera är jag ”spaltfyllerist” för vittsjobjarnum.nu. Jag har varit helnykterist i hela livet och det enda fylleri som brukas är just spaltfylleri!