86:e LUCIAFIRANDET I EMMALJUNGA

Skriv ut


EMMALJUNGA. För 86:e året i följd firades Luciafest i Emmaljunga. De senaste åren har det varit anrika (1926) Emmaljunga GoIF som varit sammanhållande arrangör. De allra första Luciafesterna ordnades av dåvarande NTO (1929). Årets Lucia var Linnea Nilsson medan Emmy Olsson var lillLucia. De åtföljdes av ett långt Luciatåg.

alt

Luciaföljet som framträdde i Folkets hus, Emmaljunga

Högtiden inleddes med musik av trion från Kortvägen, Boel, Malin och Marie Bengtsson som underhöll de omkring 100 besökarna. Flera instrument svarade för tonerna och Marie Bengtsson var solist. Ljuset dämpades och snart hördes den bekanta Luciasången. In i salen trädde då Lucian med följe, bestående Lucior, tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar. På scenen framträdde följet med bland annat Bjällerklang samt ”när ljusen ska tändas”, Staffan stalledräng och flera andra visor om annalkande julhelg. Dessutom var det uppläsning av tänkvärda verser.

alt

Tomtenissarna som smög fram ur vrårna.

Under tiden som tomtevisan sjöngs smög sig småtomtar fram ur vrårna och sjöng med rörelser i sin visa. Vid slutet av luciaprogrammet överlämnades ett smycke till Lucian. Detta smycke var skänkt av en guldbutik i Markaryd.
Då Luciatåget avtågade med Luciasången kom Amanda Olsson in på scenen och var sångsolist. Ett par grupper utförde kamouflerad musik till ljusspel på estraden. Johanna Nilsson var nästa scengäst där hon spelade ett par melodier på tvärflöjt. Årets lussemammor var Ann-Charlotte Nilsson, Rosmarie Isarelsson och Helene Bengtsson.

alt

Ett par tomtenissar visade hur musik skall framföras.

Festligheterna fortsatte med samkväm samt dragning på lotterier. En eloge till föreningen i Emmaljunga som håller traditionen vid liv. Planeringen för den 87:e Luciahögtiden i Emmaljunga har inte börjat men idealisterna har för avsikt att hålla traditionen vid liv.