Nu går vi mot ljusare tider!

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Idag den 22 december inträder Vintersolståndet. Detta innebär att vi nått årets ”mörkaste dag” eller årets ”kortaste dag”. Från och med imorgon så väntar enbart ”ljusare tider”.

alt


Datumet för vintersolståndet varierar, bland annat beroende på hur skottåren infaller. För att vara exakt så skedde ”vändningen” idag klockan 05.48. För alla de som bor norr om polcirkeln går solen just nu överhuvudtaget inte upp.
Som du säkert vet är ljuset oerhört viktigt för att vi ska må bra. När vi dessutom saknar snö som lyser upp, förstärks känslan av att vi knappt hinner se solen.

Det vi även går miste om är den viktiga D-vitaminen. Kanske är detta orsaken till att människor i norra Europa ibland kan drabbas av vinterdepression. Bristen på vitaminet lär även kunna orsaka muskel- och ledvärk och onormalt svettande.

Men nu vänder det. Det händer ingenting märkbart med ljuset de första veckorna. Det är först i februari som det märks biologiskt och vi noterar att dagarna håller på att bli längre o längre.

alt

alt