128 ÅR MED HULTATORP SÖNDAGSSKOLA

Skriv ut

VITTSJÖ. Traditionen lever längre på landsbygden. Fakta för detta är att Hultatorp söndagsskola kommer att hålla den 128:e julfesten klockan 14 på Juldagen. Upphovet till denna verksamhet kom från Nils Olsson i Lönsholma som hade vistats i Amerika där det fanns söndagsskola. Vid hemkomsten ställde han sig frågan: Varför finns det inte söndagsskola här?

alt

En del förändringar har skett med skolhuset i Hultatorp. Bilden kan vara exponerad i mitten av 1910-talet.

Strax började han samla barn och ungdomar i trakten till samling på söndagar. Snart bildades Hultatorp söndagsskola. Då var inte Hultatorp en centralplats utan blev det först 1908 då skolan uppfördes. Då blev söndagsskolans verksamhet förlagt dit. Sen dess har denna verksamhet varit förlagd till skolan.
Åtskilliga intresserade personer har fungerat som lärare under denna tid. Först var det givetvis Nils Olsson som åtog sig denna ungdomliga fostran. Nils Olssons son, Olof Nilsson fortsatte och sonsonen Enok Nilsson blev lärare. Kuriosa är att Enok Nilssons fyraåriga barnbarn för ett antal år sedan läste Davids 23:e psalm ur minnet! Det blir fem generationer i samma söndagsskola!

En förgrundsmänniska var Botilda Jönsson i Mörkhult. Hon var lärare i söndagsskolan i många år. Hennes barn, Einar, Mimmi och Karin fortsatte undervisningen på söndagarna i Hultatorp. Då kan sägas att det var skola i Hultatorp sju dagar i veckan. På den tiden var det ordinarie skolundervisning sex dar i veckan. Lantbruket i Mörkhult där Botilda, Einar, Mimmi och Karin verkade bebos nu av Sofia och Erling Olsson. Sofia är numera även lärare i söndagsskolan liksom sin svärmor Erna Olsson som bor i lärarbostaden i Hultatorp skola.

alt

Tre generationer vid Hultatorp söndagsskola vid 125 års firandet. Erling Olsson, Erna Olsson, Elias Olsson och Isak Olsson.

Åtminstone sedan förra seklets början har det delats ut gottepåsar till eleverna vid julfesten. Fortfarande finns några få gamla ljushållare för julgransljusen kvar. Det är svarvade päronliknande motvikter.
Landsbygden avfolkas men vid julfesterna i Hultatorp söndagsskola brukar det bli en hemvändardag då tidigare elever återvänder för att förnya bekantskapen med sin gamla skola och söndagsskola.