VITTSJÖ MEDELPUNKT I SNÄRSHULT!

Skriv ut

VITTSJÖ. I ett TV-program talas och diskuteras var landet Sveriges mittpunkt finns. Det mer aktuella i denna Snapphanebygd är var Vittsjö mittpunkt finns! Det finns många sätt att klara ut var den egentliga mittpunkten finns. Givetvis kan mätningar ske i de fyra väderstrecken. Detta system är tämligen svårlöst då landets gränser har tämligen olika struktur.

alt

Karl-Eve Lunnergård har med sin plats markerat medelpunkten.

Vittsjö socken har tämligen oregelbundna gränser och sker mätning med ledning av dessa kommer det att finnas flera medelpunkter. Det mest rationella sättet att fastställa mittpunkten är genom vägning av socknen i sin helhet! För att göra det enkelt är det lämpligt att skära ut konturerna runt socknen på en pappskiva. Men hjälp av en spets går det att balansera kartbilden för att få fram mitten av Vittsjö.

Inte helt oväntat blev tyngdpunkten förlagt till just Snärshult. På den tiden, år 2011 var den tyngsta personligheten bosatt i Snärshult. Närmare bestämt var det Karl-Eve Lunnergård som var bosatt i Lundsgården i Snärshult. Och, på hans dåvarande ägor fanns och finns just Vittsjö medelpunkt. Denna mittpunkt finns utmed vägen Oretorp- Lönsholma, tämligen nära Oretorps gräns.

Kanske kan det framöver bli någon mindre ceremoni med utmärkning? Planering pågår.