Promöte med information

Skriv ut

VITTSJÖ. Som ny pensionär är jag rätt så nyfiken på vad kommunen har att erbjuda mig, vad jag har för rättigheter när behovet en dag uppkommer. Så jag styrde stegen till Medborgarhuset där Vittsjö PRO har sitt månadsmöte. Som till denna gång inbjudit omsorgschef Annika Andersson, Hässleholms kommun, hon ska berätta lite om omsorgsnämndens arbete, om brukarundersökningen, kostnadsläge, väntelista, mm.


Utöver det vanliga månadsmöte med många punkter där ordförande Sivard Strand berättar om vad som händer under våren, tex, utflykter, kurser, boule, kortspel, sånggrupp och bokcirklar. Många olika sysselsättningar finns och förhoppningsvis något som passar till alla. Träffpunkt Linden har ju öppet varje vecka och flera flinka fingrar behövs där. Möteslistan är avverkad o klar och nu serveras det kaffe med fralla. Lotter byter ägare o vinst till alla!!!



Sivard Strand hälsar Annika Andersson välkommen och lämnar över ordet till henne.
Omsorgschef Annika tar till orda berättar lite om sig själv, berättar också vad hennes arbete inom omsorgsförvaltningen innebär. Visar via sin laptop vad den nationella undersökningen kommit fram till. De äldres trivsel gällande boende, hemtjänst men även priset på vad det kostar i månaden för de som har olika insatser, tex hemtjänst personal, +tryggheten, mat, städning osv. Så förslag till höjning av taxor är att vänta.
Allt detta kostar, öka bemanningen, större arbetsgrupper, plats var -boende, närproducerad mat men också att närstående får ta ett mycket, mycket större ansvar. Frågorna var många från lyssnarna, de ville ha svar.

Frågor som, kontinuitet, personaltäthet, utbyggnad av äldreboende som redan finns i byn har ju dragits i långbänk ett antal år. Anhörig vården blir tyngre, som ger ett tyst budskap, alla kan bo hemma men till vilket pris.

Annika berättar att de äldre som bor på olika äldreboende både i kommunens regi men även i privat var nöjda. Hemtjänsten fick även den bra betyg men på visst håll har omgruppering/sammanslagning skapat oro i arbetsområdet. Det är inte bra men förhoppningsvis blir de bättre med en ökad bemanning, det ser många fram emot som arbetar inom äldreomsorgen.

Annika fortsätter tala om att för närvarande finns de kö till äldre/särskilt boende så kommunen köper in tjänster i den privata vården. Många ifrågasatte också Annikas svar då hon påstod att alla får plats på ett äldreboende om personen själv vill söker/önskar. Fast de kan ju dröja ett tag men alla har rätt till en trygg vardag de gäller även anhörig vårdare.

Frågorna var många och ibland så hettade det till lite men som kommunanställd omsorgschef är hon van vid de mesta, så vissa påstående gled förbi obemärkt, de blev i alla fall inget svar.

Annika avslutar så sitt besök hos PRO Vittsjö med att berätta, gå in på WWW.hassleholm.se , där finns det att hämta/läsa samtliga siffor från undersökningen men också hur sökande till äldreboende går till eller ring kommunens växel och bli kopplad till biståndshandläggaren, de hjälper gärna till.

Jag kan bara hoppas att de pensionärer som tillsammans med mig lyssnade på omsorgschefen blev lite klokare men nja, som realist så köper jag inte allt, min egen erfarenhet under de trettio år som undersköterska inom äldreomsorgen har gett mig, säger mig nåt helt annat.