Barn och ungdomssupporten besökte Vittsjö

Skriv ut

VITTSJÖ. Det är inte alltid så lätt att vara förälder, ungdom eller barn. Går det att prata hemma utan att bli ovänner? Var är din tonåring på kvällarna? Hur får man matsituationerna att fungera? Hur mår alla i familjen?
Är du en nyfiken förälder?  Barn och ungdomssupporten höll på onsdagskvällen en föreläsning i Vittsjö om självkänsla, ansvar, ledarskap och gränser med syftet att skapa bättre kommunikation och relationer inom familjen. 26 intresserade föräldrar lyssnade och nickade instämmande under de två timmar de tre proffsiga föreläsarna höll sin information. Det var både igenkänningsfaktorer, ahaupplevelser och ” en liten knuff i ryggen”. Med stort kunnande, lite humor och med egna erfarenheter berättade de och gav oss åhörare tips på hur man gör för att ge sina barn en god självkänsla och en bra och trygg start i livet.
Ann-Louise Håkansson, Cecilia Ermund Cartne och Tina Strömberg socialrådgivare och familjebehandlare i Hässleholms kommun turades om att prata.

 

Det är en omöjlighet att redogöra för allt klokt som sades man önskar att alla föräldrar fick lyssna på dessa tre kvinnor. Mycket handlar om respekt, vi skall hjälpa våra barn att upptäcka världen och skapa sig själv. Barnen gör inte som vi säger utan som vi gör, viktigt att tänka på! Bedöm och värdera inte andra människor om du inte vill att dina barn skall göra det! Viktigt att tänka på är vårt eget beteende, hur vi bär oss åt då vi är ledsna, arga eller vår relation till barnen kontra till exempel mobiltelefonen. Låt ditt barn vara delaktigt men med din vägledning, hjälp dem att få en god självkänsla. En god självkänsla får man inte om man bedöms via sina prestationer utan om man känner sig värdefull. Beröm är viktigt men den skall vara äkta och inte fokuserad på prestationer. En bra självkänsla ger människan en mycket god grund och en möjlighet att klara krångliga situationer i livet. Självförtroende handlar om kvaliteten på mina prestationer självkänsla handlar om vem jag är och den är beroende av mina relationer att man är värdefull för de människor som betyder något för en själv.

Det råd jag tyckte var mest talande var att man skall behandla barnet som man själv vill bli behandlad. Exempelvis om barnet varit obstinat så väljer många vuxna att till exempel dra in veckopengen, det satte föreläsarna i relation till hur vi skulle känna oss och chefen säger du har inte skött ditt jobb så bra denna månaden så du får bara halva din lön….hade det sporrat oss till att jobba bättre nästa månad? Tveksamt!? Eller om barnet spiller ut sin mjölk och man börjar skälla…hur reagerar man om väninnan spiller ut ett glas vin…inte med samma ilska. Ett annat talande exempel var när vi handlar och tittar på det vi vill och sen rusar ut mot betalningen, barnet kanske också vill titta lite, många konflikter kan undvikas om vi visar ömsesidig respekt. Behandla barnet som du behandlar en vuxen, tänk hur du i samma situation skulle behandlat en vuxen innan du agerar. Respekt och tydlighet skapar trygghet, tänk efter, var tydlig och visa vad du själv tycker. Straff ger sällan effekt utan skapar med irritation!

Mycket, mycket mer klokt sades under denna inspirerande kväll, får ni chansen så gå och lyssna på något föredrag som BUS håller i eller anmäl er till någon av alla deras kurser.

Barn– och ungdomssupporten erbjuder följande grupper, kurser och föreläsningar:

Aktivt föräldraskap: Kursen ger möjlighet att stanna upp och få hjälp att reda ut vad du vill med ditt föräldraskap och hitta ditt personliga sätt att uppnå detta.

Föräldrakurs för föräldrar med barn i förskoleåldern: Syftet är att skapa bättre kommunikation och relationer inom familjen.

BIFF: Barn i Föräldrars Fokus. BIFF är en kort föräldrautbildning för separerade eller skilda föräldrar som upplever svårigheter i att komma överens och samarbeta kring sina barn
Vändpunkten för barn: Gruppverksamhet för barn som lever med någon nära anhörig som är eller har varit beroende av alkohol, narkotika eller läkemedel.

Skilda Världar för barn: Gruppverksamhet för barn med skilda eller separerade föräldrar.

För mer information och anmälan kontakta Barn- och ungdomssupporten på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tfn: 0451-26 88 60.