35 ÅR MED MAJ I BYN I VITTSJÖ

Skriv ut

VITTSJÖ. Maj i byn! Det är 35 år sedan den allra första vårhälsningen sjöngs i moderna tid. Den legendariske Harold Persson i Emmaljunga väckte idén vid hembygdsföreningens årsmöte. Någon vecka senare hade en grupp sångare och musikanter sin första övning. Den första sammanhållande inom gruppen var Inez Nilsson, Frösboholma och Henny Åkesson trakterade magdeburgerspelet.

Året var 1982 där sångare och musiker hälsade våren välkommer med ”Maj i byn”.

Då, på 1980 talet färdades sångare och musiker i en buss. Det gick betydligt snabbare med detta fordon än embarkering med sångare och spelverk i personbilar. Trogen supporter under flera år var Harold Persson som hade mängder av bekanta att byta hälsning med varhelst uppehålla gjordes.

Vid första årets turné refererade Harold Person händelsen i ortstidningen bland annat med: ” Erik Nilsson som energiskt handvevande dirigent”. På den tiden fanns människorna hemma i sin bostad varför det blev uppehåll med sång vid varje lantbruk. Efter hand har det blivit släktträffar samt samling vid offentliga valborgsbål varför andra platser kommit in.

Evenemanget att ”Sjunga maj i byn” har varit tradition många år tillbaka. Vid vissa tillfällen omkring 1930 talet kunde det komma tre- fyra olika grupper som hälsade våren välkommen. Då hade sällskapet oftast en korg med sig för att samla in ägg. Denna vara fanns på varje lantbruk medan det var sämre ställt med kontanter på den tiden. I bästa fall kunde det bli flera tjog ägg som sen avyttrades till någon butik. Efter hand avtog denna vårliga sångkväll och kortare törnrosasömn inkom.

Först 1982 återupptogs sedan och har fortsatt sen dess med Inez Nilsson som första ledare. Under den gångna tiden har flera tillkommit som hållit i taktpinnen. Bland annat Ingrid Olofsson, Inger Bergwall och Emma Larsson. Sedan några år tillbaka är det Boel Bengtsson med döttrarna Malin och Marie som håller i ledarstaven. Musikant under nästan alla år sedan bildandet har varit dragspelaren Gunnar Olofsson. Nuvarande musikanter är Boel med döttrar som alla spelar olika instrument.

På Valborgsmässoafton i år är gruppen klara för nya framträdande. Utöver sångaruppvaktning i några villor blir det helt enligt traditionen besök vid offentliga brasorna i Emmaljunga och Hårsjö.