Valborg i Verum är en gammal tradition

Skriv ut

VERUM. Enligt gammal lokal tradition genomfördes även i år Valborgsfirande på ängen utmed ån nedanför kyrkan. Firandet startade då skymningen föll.

Då tågade ett fackeltåg i procession från bygdegården över bron, genom byn och fram till bålet som tändes genom att facklorna kastades i bålet.

Anders Paulsson, bygdelaget ordförande inledde med att hälsa publik och sångkör välkomna. Anders berättade även om planerna på en kommande bok ”-ett annat Verum, långt därborta” -från tiden under emigrationen på 1800-talet.

Den förstärka sångkören under ledning av Mats Lunnergård lyckades verkligen, samtidigt som mörkret sakta föll över bygden, skapa en underbar känsla av att den efterlängtade våren nu äntligen är på väg.

Bygdens stora sångfågel Sofia Larsson, fängslade återigen publiken genom sin fantastiska solosång. -Så duktig hon är.

Årets tal till våren hölls på ett trevligt sätt av Kristofer von Hausswolff. Kristofer, en bygdens son, höll sig till tre områden som påverkat världen, men som han menade även oss lokalt. Digitalisering, Globalisering och Urbanisering. Han utvecklade därefter med koppling till våren dessa tre områden. Avslutningsvis menade Kristofer med glimten i ögat, att våren för honom är bland annat lukten, -"den ljuva doften", då bönderna spridit ut naturgödsel på åkrarna, -då infinner sig den äkta känslan av att det verkligen är vår. Kristofer avslutade sitt anförande till våren med att utbringa ett leve för både jubilerande Kung Karl den XVI Gustaf samt för våren 2016 som är i starkt antågande.

Återigen fick publiken som avslut på en trevlig kväll ta del av ett magnifikt fyrverkeri.

I Anders Paulssons inledning uppmanade han publiken att medverka med faktaunderlag till en kommande bok av Mats Pettersson som skall beskriva Verumsbors emigration till Amerika under 1800-talet. Den 2 juni kommer att vara det datum då man har möjlighet att lämna faktabidrag till boken. Kontakta gärna Anders om du vill veta mer. (0451–91110,  070–2025011 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

Anders berättade vid intervju att Bygdelaget även i år kommer att arrangera ”hemvändardagar”. Årets dagar, eller som de kallas Sommarfester, kommer att vara den 2 juli och den 6 augusti. Den sistnämnda kommer enligt Anders att bli en riktig ”Verumsdag”. Då startar dagen med loppis i Verum för att senare på kvällen fortsätta med bland annat dans till Bob Stevens. En heldag med aktiviteter i Verum med andra ord!

Mer om vad som händer i Verum finns att läsa på bygdelagets hemsida. Klicka här!