NATIONALDAGEN FIRADES MED LOKALA INSLAG

Skriv ut

 

VITTSJÖ. Nationaldagen är nationell men firandet i Vittsjö var verkligen på det lokala planet. Nationaldagen högtidlighölls med idel lokala förmågor. Det enda som var utanför orten var molnfri himmel och gassande sol. Omkring 200 firare kom till festplatsen för högtid.

Bilden visar några av de 200 besökarna vid Gåsadammen.

Professionell konferencier var Gunhild Lindhe från hembygdsföreningen som höll kontroll på de cirka 25 medverkande i firandet.

 

Gunhild Lindhe var perfekt programledare.

Firandet av Svenska Flaggans dag i Vittsjö skedde först 1941 då krigets larm fanns utanför landets gränser. Sen kom det riktiga namnet Nationaldagen 1983. Firandet i kulturorten låg nere i 43 år innan det återupptogs på Skansen 1986. Å 1993 flyttades högtiden till Gåsadammen där arrangemanget har fortsatt sedan dess.

Fanborgen med hyllning till Nationaldagen.

Sedan fanborgen med tio fanor intagit sina positioner var det lokala trubaduren Arne Grus Persson som tillsammans med Marie Bengtsson sjöng Skogmanvisan, Hon kommer med sommaren. Paret fortsatte med Det här är ditt land, med extra ackompanjemang av Boel och Malin Bengtsson.

Talet till Nationaldagens ära förmedlades av Barbro Andrell.

Dagens föredragshållare var Barbro Andrell (till hälften Vittsjöboende). Denna dag är som allra bäst när vi firar Nationaldagen, sa Andrell. Vid tidigare firande av Svenska Flaggans dag var det ofta hemvärnsgubbar i sina uniformer som paraderade Då var det inte något storartat firande utan skedde mer spontant utom i Stockholm. Hon framhöll glädjen att vistas i ett fritt land med rättigheter och många friheter. Detta är något att vara tacksam för även utanför Nationaldagen. Hon avslutade sitt föredrag med unisont instämmande i äkta Göingeleve.

Carola Forsell och Bertil Lundstedt lät sina välljudande stämmor ljuda.

Carola Forsell och Bertil Lundstedt sjöng: Håll min hand, där Marie Bengtsson ackompanjerade med bas. Trion fortsatte med ”Du är allt” samt Dan Anderssonvisan ”Jag väntar”. Församlingsprästen Carl-Olof Danielsson inledde andakten med tre huvudingredienser: Hembygd, Hemma samt Känna sig hemma. Det är inte alla som kan känna sig hemma på den plats där de vistas. Så var det även för Svenskamerikanare men lindrade längtan då de sjöng Hemlandssånger till det ”gamla” landet.

Nationalkören: Malin, Boel och Marie Bengtsson tillsammans med Arne Grus Persson.

Nationalsången sjöngs medan fanborgen saluterade med sina fanor. Samtliga medverkande erhöll gåva som överlämnades av Gunhild Lindhe. Ett fulländat program närmade sig slutet! Efter programmets genomförande bjöd hembygdsföreningen besökarna på kaffe med dopp.