Martin Luther King-priset tilldelas Martin Schibbye

 

Den tredje måndagen i januari varje år firas Martin Luther King-dagen på olika platser i världen.

Martin Luther King-priset delas sedan 2005 ut av Kristna Fredsrörelsen, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd. Priset ges till någon som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma och fira de tidlösa värderingar som Martin Luther King kämpade för.

I Sverige utses varje år en person att ta emot Martin Luther King-priset. Priset delas ut till någon som verkar i Martin Luther Kings anda (ickevåld). 2017 tilldelas priset den kände utlandsreportern Martin Schibbye.Motiveringen till att Martin tilldelas priset är: ”Kampen för fred, rättvisa och demokrati är beroende av journalister som Martin Schibbye som tar sig till platser dit få vågar åka. Trots lång och svår fängelsevistelse gav Martin inte upp utan startade medborgarfinansierade Blank Spot Project för att kunna ge röst åt de som sällan hörs i medierna. Årets pristagare går i Martin Luther Kings fotspår genom att modigt och envist stå upp mot krig, orättvisor och diktaturer med pennan som vapen.”

Martin Schibbye är känd för sitt arbete som utlandsreporter. Han har varit på reportageresor i Nepal, rapporterat från den politiska krisen i Thailand 2008-2010 och från en mängd andra länder. För oss är han förmodligen mest känd för att i suttit fängslad i Etiopien i 14 månader.
Den 1 juli 2011 greps Schibbye tillsammans med fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkta för terrorbrott efter att från Somalia ha tagit sig in i området Ogaden tillsammans med gerillan Ogadens nationella befrielsefront. De vistades i området för att rapportera om de övergrepp som flyktingar vittnat om pågick där.

Top