Reseminnen och semestertips

Skriv ut

 

För nästan ett år sedan så hittade vi ett riktigt attraktivt reseerbjudande till Dominikanska Republiken i Karibien. Enda nackdelen var att flyget gick från Arlanda, Stockholm, men det var i alla fall ett direktflyg utan byten. Efter en övernattning på ett av hotellen på Arlanda så var vi redo att åka på förmiddagen. Det kändes onekligen konstigt när planet styrde mot Island, sedan Grönland för att sedan ta sig söderut över Kanada och den amerikanska ostkusten för att slutligen landa på Puerto Platas flygplats på norra delen av Dominikanska republiken.

Visserligen är jorden rund men det känns konstigt att passera Grönland på väg till solen och värmen...det har visst något med vindarna att göra.

Efter en ganska kort transfer så kom vi äntligen fram till vårt hotell och kunde checka in, nu regnade det! Mycket! Slutligen hittade vi i alla fall vårt rum och kunde byta om till torra kläder för att hinna ner till middagen. På detta hotell (egentligen 3 st RIU-hotell bredvid varandra) hade alla gäster All-inclusive, det vill säga att ALL mat och dryck, även alkohol, ingick i priset, detsamma gällde innehållet i mini-baren på vårt rum. Egentligen gillar vi inte systemet med all-inclusive något vidare men när det inte finns något restaurangutbud i närheten så fick det bli så här. Maten var förresten övervägande mycket bra och varierad, utbudet är enormt men efter några dagar så hittar man sina favoriter!

Paellan som serverades var delikat!

Största delen av första dagen så regnade det från och till men det var ändå varmt och skönt, det var skönt att kunna få vila lite extra med efter den långa resan.

Paraply kan vara bra att ha, det var i alla fall varmt i både hav och luft.

Redan under eftermiddagen började det klarna upp och den blå himlen kom fram!

Efter regnet så kom solen fram och sen stannade den mest hela tiden

Efter ett par dagar med bara relax på stranden så bestämde vi oss för att ta oss in till staden Puerto Plata. Det var ungefär en halvtimmes resa in dit och taxiförarna började erbjuda sina tjänster redan i receptionen men vi tackade nej, vi skulle ta lokalbussen! I receptionen skulle en taxi kosta cirka 300:-! Utanför anläggningens ingång var priset nere till hälften, lokalbussen kostade 10:- enkel resa, för två!

Vi behövde endast promenera 4-500 meter och korsa vägen så stannade bussen när den kom....

Luftkonditionering fanns även på bussen, bekvämt och billigt!

Puerto Plata har faktiskt nästan 150.000 invånare men själva centrum av staden är väldigt litet, bebyggelsen är mestadels mycket enkel men det finns naturligtvis även rena lyxvillorna. Rena kåkstäder kan man se på vägen in till stan, enkla bostäder med korrugerad plåt på taken. Lokalbefolkningen är hjälpsamma och glada men precis som på alla andra ställen runt om i världen så kan man så klart ha otur...

Shoppinggata, det fanns faktiskt mängder av affärer här

I centrum av staden, vid torget, fanns det ganska många som var klädda i en orange skjorta, dessa jobbade som 'turistguider' som skulle hjälpa oss turister tillrätta och visa oss vägen mm.

Stora torget var väldigt folktomt, antagligen åkte vi dit under siestan?!

Ett vanligt sätt att ta sig fram var med mopedtaxi, de tog upp till två passagerare och vi blev tillfrågade men tackade nej!

Mopedtaxin stod vi över men den var ett vanligt sätt att ta sig fram på.

Inne i staden shoppade vi kaffe, kakao och smycken, lokala produkter som var prisvärda och genuina. Pruta ska man givetvis göra!

Närodlade produkter av mycket hög kvalitet.

Vandrande skobutik, hela skottkärran fylld med nya skor

Vi gjorde ett par utflykter in till staden men den mesta tiden spenderade vi faktiskt på stranden, under palmkronorna om det var för varmt i solen. Nu är januari/februari den kallaste årstiden här så det motsvarar en bra svensk sommar. Vi upplevde klimatet som mycket behagligt, inte alls lika fuktigt och jättevarmt som i Asien utan mer 'svenskt' men med palmer!

Aktivitetsschema, vilken tur att man inte måste delta om man inte ville! ;)

Strandbaren och stranden ligger väldigt nära....

På en sådan här anläggning kan man verkligen slappna av och ta det lugnt, ett flertal gånger så överraskade hotellet med att servera lunch på stranden (som ett alternativ), de kom ner med ett par skottkärror med färska kokosnötter som kunde avnjutas naturella eller som en 'Pina Colada'.

Färska kokosnötter, med eller utan rom, på stranden

Orkade man inte gå till strandbaren så kom baren till oss...

Paellan smakade ännu bättre på stranden!

De fixade BBQ (grillafton) med lekar och underhållning sen fanns det ett 'aktivitetsprogram' som det var fritt att delta i om man ville. Gästerna kom från alla möjliga länder, främst USA och Kanada, men även från många länder i Europa, totalt var vi nog endast ett 20-tal svenskar som mest och det var lagom! ;)

Lyckliga svenska småtjejer som har funnit varandra i Karibien

Lugnaste aktiviteten! Till och med bingon med priser ingick.

Vi skulle absolut kunna tänka oss att åka hit igen, två veckor med All-inclusive kostar just nu mellan 27-35.000 för två personer, i fjol fyndade vi för 20.000! Mycket pengar men man får tänka på att då är 'allt' redan betalt.

Hotellområdet, mycket grönska och välskött. Notera taken som är tjocka betongblock, det är nog bra när det är orkansäsong....

Skottkärran för liten? Inga problem - ta ett palmblad och bygg ut!

Småfåglar högt upp i trädet, det var vår där, det är därför lövträden är på väg att slå ut, det syns hur 'feta' knopparna är.

Grönskan var enorm, på denna plats är det rena djungeln!

"Krukväxter" i gigantiskt format

På flygresan hem flög vi rakt över havet, korsade Skottland, södra spetsen av Norge och sen till Arlanda. Utresan tog cirka 11 timmar, hemresan tog 9 timmar eftersom vi hade stark medvind. Sen hade vi 'bara' dryga 50 mil hem med bilen!  ;)