Vintern har rasat ut och våren har kommit till Vittsjö

 

VITTSJÖ. Som traditionen bjuder sen många år tillbaka så firades valborgsmässoafton uppe på skansen i Vittsjö. En anrik plats där många tal, eldar, sång och fyrverkeri hållits genom åren. Och nu var det så dags igen att välkomna våren men också hälsa alla hjärtligen välkomna för en stunds sammankomst, en tradition som på ett eller annat sätt firas varje år. 

Sivard Strand, moderator för kvällen, hälsade alla välkomna och delgav oss alla en liten historieberättelse om varför vi firar Valborg, intressant information. 

Därefter lämnade han över till Bjärnum s manskör med Curt i spetsen för att inviga vårens ankomst med sånger, först ut blev ”Vintern rasat ut bland,,,, därefter följde ett antal välkända melodier för att sen avsluta deras framträdande med en sång, ”Nu är den ljuva våren.Så var det så dags att tända majbrasan och visst tog elden fart och röken steg snabbt mot skyn, lite svårflörtad var elden men den tog sig så sakteliga. Åskådarna som stod för nära fick backa utåt och stundtals så var det lite packat men Vittsjö brandvärns killar gjorde ett bra jobb med sitt säkerhetstänkande. Valborgs firande är en tradition och drar folk så även i år kom det uppskattningsvis uppåt 500 personer.

Årets talare var Elna-Marie Lindén och hon pratade om firande av Valborg då och nu. Förr tände de eldar för att hålla olika väsen borta från gårdarna men också att elda upp gammalt skräp så det nya fick plats. Att städa upp efter det gamla året helt enkelt, nu när det är vår igen. Mycket som man kanske tar för givet idag är något som någon annan ansåg på den tiden var en försiktighetsåtgärd. Elna-Mari talade också om vårt svenska sätt att hurra, en skröna eller är det sant? vem vet. Vi Göingebor har vårt egna sätt att hurra och de skallade högt denna afton. Kvällens vårtalare Elna-Mari avtackades med en varm applåd för sitt intressanta vårtal.

Vittsjö hembygdsförenings egna sånggrupp framförde några välkända vårsånger tillsammans med Boel på dragspel och med sina döttrar på andra spelinstrument. Första sången blev ”Si god afton” därefter sjöngs ”Alla fåglar kommit” men också en sång som Inger Bergvall skrivet och Gunnar Olofsson tonsatt, ”Vittsjö minnen” och några vårsånger till. För att sen avsluta sitt framträdande så sjöngs nationalsången där alla på plats sjöng med.

Under hela kvällen så såldes det lotter för alla hugade spekulanter, vinster som choklad är ju inte helt fel. Och man hjälper till att finansiera fyrverkeriet som är en häftig avslutning på Valborgs firandet som brukligt är med många vackra ljusraketer med dess olika färgsprakande punkter. Alla lotter med vinstchans på kanske, om inte så fanns det kaffefika, grillad korv eller annat gott att köpa. En trevlig vårkväll är slut, en afton som har en lång tradition bakom sig och som får avsluta denna sista söndag i april månad.

Top