Vittsjö brandvärn angående hjärtstartare och framtid

 

VITTSJÖ. Vi på Vittsjö räddningsvärn vill först och främst tacka Ebbe och denna Portal för trevliga reportage ni brukar göra om oss i värnet. Det uppskattar vi!

Dock har det smugit sig in ett litet missförstånd i det senaste reportaget angående vårt öppet hus häromdagen som vi känner att vi måste göra allmänheten uppmärksam på: 
Vi har INTE någon hjärtstartare till förfogande varken i bilen eller på stationen!

Vi får inte ha någon hjärtstartare eftersom Hässleholms kommun anser att det kostar för mycket att utbilda oss till att använda en sådan. Vi får inte heller i egenskap av brandmän använda någon av de hjärtstartare som finns utplacerade i byn p.g.a detta, men skulle det uppkomma en situation så gör vi alla i värnet naturligtvis det ändå. Civilt kan vi precis som alla ni andra använda dessa hjärtstartare som är väldigt enkla att förstå sig på. Vi vill ta tillfället i akt att uppmuntra er alla till att inte vara rädda för att använda dessa om läget kräver. Maskinen förklarar precis hur ni ska göra, så det är alltid bättre att försöka än att inte göra något alls.

Närmsta räddningstjänst med hjärtstartare är Bjärnums deltidskår. Bjärnum får alla IVPA-larm (I Väntan På Ambulans) men sedan flera år tillbaka får vi i Vittsjö Brandvärn INTE dessa larm. Även detta är enbart en kostnadsfråga för Hässleholms kommun. Vi i värnet vill naturligtvis få dessa larm också, då vi anser att vi kommer fram till Er tillräckligt mycket snabbare än Bjärnum för att detta ska vara motiverat.

Hässleholms kommun har räddningsvärn i Ballingslöv, Röke, Emmaljunga och Vittsjö och vi går alla under samma förutsättningar. Alla brandvärn har blivit informerade om att våra släckbilar ska bytas ut till mindre bilar (3,5 ton) inom det närmaste året. Det finns för- och nackdelar i allt och så även i detta, men det innebär att vi enbart kan ha en mindre mängd vatten och övrig utrustning med oss.

Vi vill med detta göra er alla medvetna om vilken service vi i Vittsjö brandvärn kan och inte kan erbjuda er i nödsituationer. Om någon av er undrar något så är ni varmt välkomna att "hugga" någon av oss på byn så gör vi vad vi kan för att förklara våra förutsättningar för er. Vi hoppas och tror att ni uppskattar att det finns ett brandvärn i byn, vi gör alltid vårt bästa för er säkerhet!

Top