Välbesökt Nationaldagsfirande i Bjärnum

Skriv ut

 

BJÄRNUM. Det var många som tagit sig till Bjärnums museum för att fira Sveriges Nationaldag. Bertil Nilsson höll årets högtidstal.

Programmet inleddes med att Håkan Andreasson, som efterträtt Arne Wighagen efter 9 år som ordförande för Bjärnums museum, hälsade publiken välkommen. 
Till marschmusik från Röke Blås tågade flera föreningar med sina fanor in för att bilda en fanborg vid scenen.

Högtidligt hissades den svenska flaggan av representanter från hemvärnet och till trumpetfanfarer spelade av Ingemar Karp och Tore Nilsson. 

Programmet fortsatte med att Bjärnums manskör passande framförde ”Flamma stolt mot..”

Bertil Nilsson höll dagens högtidstal. Bertil pekade på det ökade våldet på flera platser och men pekade samtidigt på det sköna att då komma till en fridfull plats som Bjärnum.

Han riktade i sitt tal ett tack till Mathilda Johansson som en gång skänkt marken där bland annat muséet finns idag. Även ett tack till familjen Peto som var de första som började att samla föremål till det som idag är en vida känd muséeanläggning. Bertil manade även till föreningen att ta tillfället i akt och dokumentera vad de många äldre ”kämparna” idag minns, inte minst från Bjärnums storhetstid som Sveriges ledande inom möbelindustrin. Gör detta innan det är för sent menade Bertil. Han gav även tipset att kontakta akademin för att locka till att skriva om Bjärnums historia.
Bertil trodde att den svenska nationaldagen kommer att firas ännu mer i framtiden.
Karnevalen i Bjärnum fick i år inget bidrag från kommunen. Bertil manade därför alla Bjärnumsbor att gå samman och uppvakta de ledande i kommunhuset i Hässleholm för att få kommunens sponsring till Bjärnumskarnevalen som i år genomförs för den 51:a gången.
Bertil uppmanade alla att aldrig tappa tron på framtiden. Han avslutade sitt tal med att tillsammans med publiken utbringa ett fyrfaldigt leve för Sverige. Håkan Andreasson tackade Bertil för ett trevligt och engagerat tal genom att överlämna en blomsterbukett.

Många satt efter firandet kvar och njöt i den fantastiska miljön vid museet.

Bjärnums manskör fortsatte programmet genom att framföra ”Ut i vår hage”. Detta följdes med att Röke Blås bland annat spelade ”Nu är det härligt att leva”.