HÖGTIDLIGT FIRANDE AV NATIONALDAGEN

 

VITTSJÖ. Fanborgen tågade in på grönområdet vid Gåsadammen då Nationaldagen skulle firas. Kalkmanslaget från Ignaberga slog an takten men i den kraftiga ostliga vinden var det svårt att följa med i takten. Efter hand radade fanbärarna upp sig på flygeln där sju föreningar deltog med sina fanor. Dagen till ära fanns de Svenska fanorna i täten. Dagens högtidstal hölls av Bengt Göransson och premier delades ut till idrottsföreningen i Verum.

Fanborgen på väg till sina platser vid firandet av Nationaldagen.

Nationaldagens firande bör givetvis ha så stark lokal prägel som möjligt. Så var det också då högtiden firades vid Gåsadammen. Konferencier var Eva Nilsson som i sitt välkomstanförande framhöll nationens firande som en återkommande födelsedag sedan 1983. Hela nationens dag skall firas med tanke på den frihet som gäller i nationen.

Kalkmanslaget från Ignaberga underhöll vid Gåsadammen.

Orkestern Kalkmanslaget äntrade scenen med sina ledare Lukas Arvidsson och Mattias Lundgren. Spelmanslaget kommer från Ignaberga men hade förstärkning även från Kristianstad samt Vittsjö. Med fiol, blockflöjt samt dragspel tog de toner till Villemos duett och det Engelska Hjortsberga. Det var friska och klämmiga takter som strömmade ut från resterna av den gamla scenen. Kapellmästaren inbjöd publiken till dans då Svängpolska tonade fram men ingen tog erbjudandet på allvar. Konferenciern Eva Nilsson delade ut rosor, presentkort till sommarcafèet och läsvärd information.

Högtidstalare vid Nationaldagen var Bengt Göransson.

Högtidstalare var Bengt Göransson som framhöll att samtal mellan nationer och grupper är fruktbärande för nationen. Det var Gustav Vasa som en gång i tiden var grunden för Nationens enhälliga firande. Med anknytning till gamla Nationalsången ansåg talaren att hela Norden borde vara en syskongrupp. Därmed skulle det också bli en symbol för det goda i samhället. Göransson utbringade även ett fyrfaldigt leve för Nationen Sverige. Talaren tackades med ros, tennsymbol och litteratur.

Familjen Glimmergård underhöll publiken vid högtiden.

Lokalt boende familjen Glimmergård, Tomas, Charlotte, Felicia samt Linnea tog plats på scenen där Blomstervisan inledde. Det blev både solosång, duett, trio och kvartettsång. I repertoaren ingick även Taubevisan Så skimrande, samt Barfotasvisan. Familjekvartetten avslutade med Sol, vind och vatten samt Uti vår hage. Familjen uppvaktades med liknande presenter som tidigare grupp.
Enligt tradition brukar premier delas ut till utvalda föreningar. Så skedde även i år då Claes Ruderstam redogjorde för Harry B Jönssons minnesfond som övergått till stiftelsen Vittsjöfonden. I år fanns 25 000 kronor disponibla och fonden har tidigare sponsrat bland annat underhållning på Stickspåret. I år delades dessutom ut 5 000 kronor till Verum IF för deras stora och lokala arrangemang. Representanter från föreningen tog emot stipendiet.

Representanter från IF i Verum tar emot stipendiet.

Högtiden avslutades med andakt av komminister Stefan Dahlström. Han uppmanade till goda förvaltare och följa gamla lagars begrepp om kvinnofrid och kyrkofrid. I en demokrati skall jämlikhet råda där alla människor har lika värde. Han tackades med presenter. Till sist sjöng Nationalsången med fyra verser. Alla medverkande sångare och musikanter kom till scenen där Nationens sång spelades och besökarna sjöng med i hyllningen till nationen. Efter programmets slut bjöd hembygdsföreningen alla besökande och medverkande på kaffe med dopp.

Top