TYRINGE. Pingstafton denna dag då försommaren står som vackrast och tur med väder, soligt och varmt, då är det som bäst. Så var det i år när "Pingstvännerna" hade sin årliga sammankomst. En mångårig tradition att fira pingstafton tillsammans. I år var vi 16 personer.

Första stopp var Tyringe Museum. Vi fick en information om Tyringes utveckling under 1900 talet. Tyringe Museum har drygt 3500 besökare per år. Drygt 2300 timmar ideellt arbete läggs ner per år.

Medhavd frukost intogs på museets café med inredning från 1950-talet och samtidigt berättade Göran Winberg om gamla Tyringe och museets historia.

Nästa stopp var Radium källan som ligger i området Paradiset. Vackert var där och med tanke på namnet så?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radium-källan har ett hälsobringande källvatten och vi lät oss väl smaka. En del deltagare tog en Kneipp-kur vilket innebär en kallvattens behandling med barfota promenad samt doppande av underarmen i det kalla källvattnet. Allt för ett större välbefinnande. Denna kur lanserades av den tyske Pastorn Sebastian Kneipp och genomfördes redan 1907 på Tyringe Kuranstalt.

Efter denna hälsokur åkte vi vidare till Fredholms vingård för att få en information om familjens vinodling. En fängslande berättelse om hur en dröm om en svensk vingård kan gå i uppfyllelse.

En verklig entusiast Per Fredholm, som med energi och kunskap byggt upp sin verksamhet.

Nu var vi så informerade om utveckling på flera område så det var dags att intaga en måltid. Hovdala var målet och en god buffé väntade och njöts i glada vänners lag.


Tro det eller ej men vi hann med en titt i Orangeriet i slottsparken där Hesslestygn hade vernissage och ställde ut broderier. En dag med nostalgi -”muséet”, hälsa-” Radiumkällan”, information om goda drycker "vin" och god mat.
En perfekt Pingstafton!