En dag på Österlen

 För säkert 6 mån sedan bestämdes att vår goda vän skulle få en Österlenupplevelse på sin födelsedag. Nu bestämmer man ju inte vilken dag man fyller år utan får ta den dagen det är. 
Då kan man ha en sådan tur som vi hade tisdagen den 27 juni. Regnet och blåsten hade tagit paus och redan på morgonen klockan 09 strålade solen från en klarblå himmel.

Då började färden styrd mot Forsakar. Ett besök i naturreservatet vid Linderödsåsen. Här har naturen utvecklats fritt. Här finns en ravin som är 40 m djup och det finns också två vattenfall som tillhör Skånes högsta. Otroligt vackert men det finns farliga branter och nedfallna träd också. Vi klarade oss helskinnade ifrån det äventyret och efter kaffe och goda smörgåsar fortsatte färden mot Kivik.

Kivik via Vitemölla, två utav Österlens pärlor. Kivik är en by med många sevärdheter som lockar till besök. Österlens äldsta museum och en av Sveriges äldsta biografer. De gamla kvarteren där Fritiof Nilsson Piraten och hans excentriske vän Sten Broman gärna spenderade sommaren.


Naturligtvis blev det ett besök både hos Bhures fisk och till Kiviks Musteributik.

Nu mot det egentliga resmålet Knäbäckshusen och ST:Nicolas kapell. Den lilla byn med sina 17 hus och en bygata flyttades 1956 till Rörums strand. De låg ursprungligen vid Knäbäcken i norra delen av Haväng.

Här finns både korsvirkeshus och vasstak, allt inramat av rosor och vågornas brus.

Vid slutet av bygatan kommer man ut på den lilla heden med utsikt över Hanöbukten, här finns den gamla klockstapeln som används vid dop och bröllop i det lilla kapellet St:Nicolas.

Då dukades det upp födelsedags lunch allt medan solen fortsatte att stråla över oss. God mat, kanske lite vin och den vackraste stranden i Skåne nedanför och med en fantastisk utsikt över havet då finns det inte mycket mer att önska sig.

Sandstranden sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud och är inramad av träd och buskar 

Vattnet var klart och lockade faktiskt till bad men vattnet är nästan alltid kallt, mycket kallt så vi avstod.

En dag i vårt vackra Skåne rekommenderas å det varmaste och inte att förglömma vår del av Skåne vårt Vittsjö.

Top