Konsert i Verum gav 20 800 kronor till Tjernobylläger

Farstorp. Helgedomen i Farstorp fylldes av förväntansfulla besökare. Dessa kom för att lyssna på Tjernobyllägrets ungdomar som gav konsert. Ingen behövde lämna kyrkan missmodig eller besviken. De medverkande ungdomarna spred både sång, musik och glädje som lyste från dem.

Lägerdeltagarna i sina gröna ”uniformer” välkomnade till Farstorp

Deltagarna i Tjernobyllägret har under flera år kommit till Farstorp för att underhålla. Lägerchefen Rolf Tillman informerade om verksamheten där lägrets ungdomar kommer från tragiska familjeförhållanden i Ukraina. Vistelsen i Sverige ger ofta ungdomarna en ny och bättre syn på livet. De har under en månads tid upplevt kärlek och omtanke som i deras hemland ofta är främmande och obefintlig. Under de 23 år som läger varit ordnat i Broby är det flera hundra ungdomar som fått en ny syn på livet i ett annat land. Förhoppningsvis kommer dessa upplevelse att bestå en tid framöver.

Denna unga solist sjöng med inlevelse och rytmiska rörelser.

Lägerledare har i flera år varit konsertpianisten Alona Astashevas. Hon och övriga lägerdeltagare var okända för varandra men på några dagar blev sammanhållningen sammansvetsad. Efter en veckas träning med sång och musik gavs den första konserten i Näsum kyrka.

Lägerkörens deltagare har bytt om till mer civil klädsel.

De drygt 30 ungdomarna inledde i Farstorp kyrka med ”ära till Gud” samt en hallelujasång. Visserligen framfört på ungdomarnas modersmål men ett och annat ord var likt Svenska språket. Rolf Tillman betonade att ungdomarnas framträdande var ”En liten bit av himlen”. Han fortsatte att berätta om en extra kollekt till en sjuk kamrat i Ukraina. Kollekten gav ett sådant belopp att pengarna räckte till madrass och filt samt lite till! Konserten fortsatte då ett par ungdomar spelade på tvärflöjt och fiol.


En av solisterna lät sin stämma ljuda i helgedomen.

Samtliga ledare för lägret tog plats i koret och sjöng: O store Gud, både på Svenska och Ukrainska språket. Bengt Göransson representerade Vittsjö Bjärnum Rotary och överlämnade en check till lägerkostnaderna. Utöver Rotary var det flera sponsorer till summan på 20 800 kronor. Staffan Örneskans höll kort andakt och under psalmen O store Gud togs kollekt upp till lägerkostnaderna. Kollekten uppgick till 7 450 kronor. Tillsammans med Rotarygåvan blev kvällens intäkter över 28 000 kronor. Denna summa behövs för att täcka kostnaderna för lägret som uppgår till nära en halv miljon kronor.

Bengt Göransson överlämnar check till Rolf och Berit Tillman

Flera olika musiknummer avlöste varandra och slutet av konserten närmade sig. Delvis på Svenska språket sjöng lägerkören, Man skall leva för varandra. En speciell välsignelsesång sjöngs där Farstorp ingick i texten.

Efter Tackkör och Natti Nattisången rusade lägerdeltagarna ut bland publiken med Natti Nattikramar.

Nästa konsert med lägerdeltagarna blir i Verum kyrka fredag den 28 juli klockan 19.

Top