Sjusovaredagen med många myter

En av legenderna till Sjusovaredagen har sitt ursprung från 200 år e Kr. En annan legend är betydligt senare och hade ursprunget sju tjuvar som sen förvanskade till sju sovare.

I dagens tidevarv har dagen mer blivit en benämning på den som är morgontrött och sover länge. Från år 1680 och ända fram till år 1900 var dagen förklarad som katolsk helgondag.

Även så här lättsamt kan Sjusovaredagen utnyttjas?

En legenden förtäljer att sju kristna förföljda ynglingar tog sin tillflykt till en grotta cirka 200 år e Kr. De föll i sömn och vaknade inte upp förrän efter 200 år. Då gick de att inhandla något i matväg. De mynt de betalade med var då ogiltiga eftersom de var 200 år gamla!

En legend förtäljer att sju ynglingar begav sig till skogs för att stjäla bark från träd. De ertappades och straffades. Benämningen sju tjuvar och sedan förvanskats till sju sovare!

En av myterna förtäljer att den som försov sig den 27:e skulle försova sig i sju veckor. Den andra versionen är att den som försov sig denna dag skulle försova sig en länge tid, dock utan några dramatiska följder.

Bondepraktikan förtäljer att vid regn denna dag skall det regna i sju veckor. Oavsett hur det blir kommer att att regna den 1 augusti då Per (VåtePer) har namnsdag. Vidare har praktikan berättat om rötmånaden och den kan ha sin naturliga förklaring att sommarvärmen är en bidragande orsak till att kött och vegetabilisk mat har lätt att röta. Uttrycket rötägg har troligen kommit från röta! Sådana finns i alla klasser i dagens samhälle.

Top