KOLLEKTER I VERUM GAV 24 240 KRONOR

Skriv ut

VERUM. För 7.e året gästade ungdomarna från Tjernobyllägret Verum kyrka. Intresset ökar för denna underhållning och i år var det 242 besökare i kyrkan. Dessutom är det 23:e året som detta läger arrangeras i Broby. Den sista föreställningen med sång och musik blir i Broby tisdag den 1 augusti klockan 19.

Ungdomarna från Ukraina samlade till konsert i Verum.

I god tid kom besökarna till det vita helgedomen med de välputsade ljuskronorna. De allra flesta besökarna hade någon gång tidigare lyssnat på de underhållande ungdomarna. Med sina gröna jumprar inledde gruppen med Gud är med oss. Efter ett par nummer var det syskonparet som sjöng innan det blev musik till fiol och piano.

Yrvädret ”Lisa” från Ukraina bjöd på sig själv.

Yngsta barngruppen sjöng med ivrigt gestikulerade ”Lisa” som solist. Medan dragspelande medlemmen i orkestern tog dragspelslåt fanns sångledaren Alina Astashevas som sångsolist på orgelläktaren. Då och då lämnade lägerchefen Rolf Tillman kommentarer och uppgifter om lägret. Vid båtfärd till Hanö var det två resenärer som inte klarade båtens gungande i takt med vågorna. Inga namn nämndes!

Denna ungdom från Ukraina hanterade tvärflöjten mästerligt.

Gruppen med åtta av ledarna sjöng delvis på svenska språket: O store Gud. Det unga yrvädret ”Lisa” var åter solist i en sjungande grupp. Avancerade fiolspelaren visar upp sina musikaliska talanger. Under ”naturpsalmen” Var jag går i skogar, vara det insamling av pengar för bekostande av de halv miljon kronor som lägervistelsen kostar. Kollekten uppgick till 17 740 kronor. De Ukrainska lägerdeltagarna fortsatte med ytterligare sång och musik. Mot slutet av konserten blev det Man ska leva för varandra, till största delen framförd på Svenska.
Vid utgången efter konsertens avslutande var det extra kollekt för bekostande av en nödvändig rollator till ett barnhem i Ukraina. Denna summa uppgick till 6 500 kronor.

Nattkramarna fortsatte även utanför helgedomen.

Slutligen var det unison aftonbön bland lägerungdomarna. Kyrkans man i Verum, Ingvar Larsson överlämnade kontanter till ett barnhem i Kiev samt tackade körledaren med blommor. Helt traditionsenligt blev det till sist sången: Natti natti och de ukrainska ungdomarna delade ut så många Natti nattikramar som det fanns utrymme för. Nattkramarna fortsatte utanför kyrkporten innan ungdomarna samlades i församlingshemmet för ”nattamad”.