Uppladdning inför BAMM

Skriv ut

RIKSGRÄNSEN (på väg till). Hur förbereder man sig för att springa över 50 kilometer i fjällen, med nästan 10 kilo packning på ryggen och med två tusen höjdmetrar i stigning per dag? Svaret finns givet: man tränar samma distans i liknande miljö med en lika tung packning i flera år innan. Heh. I verkligheten packas snarare väskan två veckor innan när allt material är inhandlat och man hinner med två träningspass med väskan inför tävlingen och inser att det här kommer bli fruktansvärt jobbigt.

Träning med packning inför BAMM. 

BAMM – Björkliden Artic Mountain Marathon, är en tvådagars parfjällorientering som i år har start och mål vid Riksgränsen.

Tävlingen innebär att lagen - som består av två övermodiga löpare – ska ta sig runt en bana på 30, 50 eller 70 km på två dagar. På fredagsmorgon är det masstart för samtliga 280 lag. På tio timmar ska lagen hinna ta sig runt respektive orienteringsbana till tältlägret, som är på okänd plats ute i fjället. På kvällen vilar paren och äter sin medhavda kvällsmat innan det är dags att sova i de medhavda tälten. På lördagsmorgonen är det återigen dags att ge sig ut, trots alla kramper som kommer påminna löparna om att de lever. Då ska andra halvan av banan avverkas innan paren äntligen är tillbaka i Riksgränsen. Vi är två tjejer från OK Torfinn som har kommit på den briljanta idén att anmäla oss till 50 kilometersklassen på denna tuffa tävling. I skrivande stund sitter ena halvan av löparparet på ett tåg norrut mot Arlanda och andra halvan har mellanlandat i Bergen och ska snart på flyget till Arlanda, där det fulltaliga paret träffas för att flyga vidare mot Kiruna och Riksgränsen.

Evelina provar sitt nya liggunderlag inför BAMM. Allt ska provas!

Tävlingen är indelad i distanserna 30 km, 50 km och 70 km. Dessa distanser är fågelvägen på en orienteringskarta och ska avverkas under två dagar. Distanserna är dessutom indelade i herrpar, dampar och mixpar. Vi är anmälda i klassen Dam-50 och är ett av tio lag i den klassen. Alltså kan vi komma som sämst på tionde plats, vilket faktiskt känns rätt uppmuntrande! Inför tävlingen har den löpstarke Evelina, som numera doktorerar i Trondheim, förberett sig genom att springa några 17 kilometerspass i Trondheims kuperade terräng, samt varit med på intervallpass med 60+ damerna på jobbet.

Noga med matplaneringen inför tävlingen, både för att hålla oss mätta och peppade.

Skribenten själv (Camilla) har förberett sig genom några kortare pass i Vedema med en packning på nästan tio kilo på ryggen, vilket gör löpningen riktigt tung och uppförsbackarna är omöjliga att ta ett löpsteg i.

Så önska oss gärna lycka till, vi behöver all stöttning vi kan få! Det kommer komma en uppföljningsartikel om hur det gick nästa vecka, om någon av oss är i ett så pass piggt skick att vi kan skriva vill säga.