Kräftpremiär i Vittsjö

Vittsjö. På fredagskvällen 11 augusti var det efterlängtad kräftpremiär i Vittsjön. Kräftfisket i byn har gamla traditioner och är för många en utav sommarens absoluta höjdpunkter. Dessutom har helgen lite hemvändarkaraktär, då Vittsjöbor i förskingringen gärna återvänder hem.

Årets fiske blev för flertalet av de 57 fiskelagen en lyckad tillställning. Fångsterna var detta år oftast goda och dessutom bjöds alla på en ljuvligt mild och lugn sensommarkväll. Ofta sågs tre generationer i båtarna. För de yngsta kan säkert båtturerna och spänningen att långsamt hala in en kräftburge fina minnen för livet. Kräftfisket avslutades på lördagen kl 12 och i vanlig ordning redovisades antalet infångade kräftor noga. Det totala fångstresultatet blev i år 3 035 kräftor varav 742 småkräftor återbördades till sjön för att förhoppningsvis växa till sig till ett kommande år. Snittet blev 53 kräftor per fiskelag vilket är klart bättre än under de senaste åren. För nio fiskelag blev resultatet över 100 kräftor på de tio burarna. Fångsterna var dock lite ojämnt fördelade. I såväl Gustav Adolfsån som området närmast Gundrastorps kvarn var resultaten låga, vilket troligen bland annat beror på minkarna som varit synliga utmed ån.

Ytterligare ett kräftfiske återstår under året, den 25 – 26 augusti. Här finns fortfarande platser kvar, men förutsättningen för att få deltaga är att man är bosatt i Vittsjö församling eller att äga en fastighet här. Anmäler sig gör man till Claes (22884) eller Jan (22641).

Top