Liten släktträff på Sjöstugan i Vittsjö

VITTSJÖ. Våra amerikanska släktingar Hanne, Paul och John (Pauls bror) var och besökte andra släktingar i Danmark och Norge. Paul kontaktade Troed och frågade om vi kunde göra samma tripp med dem som vi gjorde när han själv var och hälsade på oss förra året. Detta var något vi självklart ville göra. Vi kom överens om att träffas vid kyrkan i Brönnestad, eftersom detta är trakten som våra äldre gemensamma släktingar kommer från. 

Paul, Troed, John och Hanne i Brönnestads kyrka.

Jag hade köpt en blomma som vi satte vid Sissela Jeppsons gravsten, vi gick runt och tittade på andra stenar med namn som kan finnas i vårt släktträd, (fortsatt släktforskning får utvisa detta). Sedan in i den fina kyrkan och alla skrev i gästboken. 

Besök vid tidigare släktgård.

Efter detta besök fortsatte färden till Påbro gård där Johannes o Jöns kom från, innan Johannes flyttade till Emmaljunga och Jöns till Danmark. Vi hann även med att köra en sväng bortom Hovdala, men där var en stor ryttartävling så vi kom inte in till slottet.

Färden fortsatte till Vittsjö där vi stämt träff med alla mina syskon vid Sjöstugan, vi hade tänkt sitta nere vid bryggan men vädret var dåligt denna dag så det blev ett långbord inne i stället.

Kaffe och våfflor på Sjöstugan i Vittsjö.

Alla uppskattade våfflorna med sylt och grädde till kaffet. Denna träff var mycket uppskattad av alla mina syskon och våra amerikanska vänner. Flera gruppfoton togs vid Sjöstugan.

Efter fikat körde vi alla till kyrkan där jag satte en blomma vid Johannes gravsten innan vi även tog gruppfoton också här.

Jag, mina syskon och Amerika-släktingar vid ”Johannes gravsten”.

Tyvärr var kyrkan inte öppen så de kunde titta, ej heller skriva i gästboken, Hanne tyckte det var en vacker kyrka, (tyckte mig märka en liten besvikelse att vi ej kunde gå in.) Vädret var dåligt så det blev nu ett kort besök vid kyrkan innan vi skildes från mina syskon.

Efter besöket vid kyrkan körde jag och Hanne, Troed, Paul och John vidare till Gundrastorp där jag visade var jag är född, vidare till farfars hus, innan vi körde hem till Verum där min fru hade lagat middag till oss alla.

”What´s that” var deras gemensamma fråga när jag bjöd på ”Spettkaka” till kaffet.

En sista bild på trappan innan de lämnade Verum.

Även Troeds fru och barn var där, vi hade alla några mycket trevliga timmar tillsammans i Verum innan våra gäster var tvungna att starta återfärden till Köpenhamn, där de hade ännu en dag innan deras återfärd till USA.

Genom släktforskningen hade Troed även fått reda på en nära släkting på min frus sida. Efter kontakt fick han veta att en 87 årig kvinna ”Joanne Englund” var i Sverige tillsammans med 3 döttrar och två svärsöner på genomresa till Hudiksvall där ena svärsonen hade släktingar.

Lite samkväm i ”Café Verums” trädgård, efter att de stängt för dagen.

De skulle ha en övernattning i Hässleholm, varför ett möte bestämdes den 11/8 på Café Verum där dessa tillsammans med min fru, hennes bror Leif och Troed hade en trevlig och av alla uppskattad fikastund med samtal om släkten. Detta var deras första besök i Sverige, tidigare besök hade varit i Danmark och Norge. Jag och Troeds båda barn var med på slutet.

 

Top